De collectie van Museum De LakenhalDe video en afbeelding zijn van voor de verbouwing van het museum. 

Museum De Lakenhal is het gemeentelijke kunstmuseum van de stad Leiden. Het museum is gevestigd in de monumentale ‘Laecken-Halle’ uit 1640, waar ooit het beroemde Leidse laken werd gekeurd en verkocht. Tegenwoordig valt er een uiteenlopende collectie te bewonderen waaronder werk van grote meesters als Rembrandt, Lucas van Leyden en Theo van Doesburg. De collectie focust zich op beeldende kunst, kunstnijverheid en de geschiedenis van Leiden. Echter zal Museum De Lakenhal de deuren tot juni 2019 sluiten, om de restauratie van de 17e-eeuwse Laecken-Halle en uitbreiding met een nieuwe tentoonstellingsvleugel te realiseren.

Collectie

Dankzij de gemeente Leiden heeft het museum veel historische objecten. Deze vertellen het verhaal van de typisch Hollandse stad. Denk aan gebeurtenissen zoals het Leids ontzet die via schilderijen in beeld zijn gebracht. Daar blijft het echter niet bij. Er zijn namelijk ook veel schilderijen van kunstenaars die een connectie met Leiden hebben. Ze zijn er bijvoorbeeld geboren zoals Jan Steen, Quringh van Brekelenkam, Jan Lievens en Gerrit Dou. Ook van mensen die in Leiden gewoond hebben, zoals Theo van Doesburg, kopstuk van de Nederlandse kunstbeweging De Stijl, zijn er veel kunstwerken terug te vinden in de collectie. Tot slot heeft het museum een aantal schilderijen van grootmeester Rembrandt van Rijn tentoongesteld. Zijn paneel De brillenverkoper, dat bekend staat als zijn eerst gemaakte schilderij, is te bewonderen in zijn geboortestad.

Historie van Leiden

Een bezoek aan Museum De Lakenhal is alsof je in een tijdscapsule langs de historie van de stad Leiden reist. Er is aandacht voor de pestepidemie die meer dan 6.000 Leidenaren het leven kostte. Dit was toentertijd meer dan de helft van de bevolking van de stad. Ook is er aandacht voor de omvangrijke textielindustrie van Leiden. Zo is er de ontwikkeling van wolproductie te aanschouwen. Je kan als bezoeker zien welke apparaten er gebruikt werden en hoe de technologische ontwikkeling verliep. Ook wordt er uitgelegd hoe de stad aan het textiel kwam en het later bewerkte.

Nieuw Leids Laken

In Museum De Lakenhal wordt de geschiedenis een nieuw leven in geblazen. Dit gebeurt door middel van het Nieuw Leids Laken. Het museum geeft verschillende ontwerpers de opdracht om een stof te ontwikkelen die voldoet aan dezelfde eisen als het originele, bekende Leids Laken uit de 17e en 18e eeuw. De stoffen zijn gemaakt van duurzaam wol. De eerste twee ontwerpen zijn al geproduceerd. Eén is van Christie van der Haak en de tweede is van Jong Nederlands Talent. Binnenkort kun je de stoffen per meter in de museumwinkel kopen!

De waarheid achter de wevers

Vaak bewaren musea de mooie dingen: ‘perfecte’ schilderijen, beelden en de goede juiste delen van de geschiedenis. Echter was het leven van een wever niet zo mooi. Deze arbeiders waren vaak arm, werkten hard en kregen weinig betaald. Museum De Lakenhal heeft kunstenaar Joep van Lieshout gevraagd dit in beeld te brengen. Het beeld wat van Lieshout maakte, laat zien hoe de machine de mens opslokt. Of misschien juist hoe de mens de machine trekt. Het beeld maakt mens en machine één. Het laat heel goed de armoede, de druk en het zware leven van de wevers zien.

Doesburg, de visionair

Doesburg hield van vernieuwing in de kunst en was ook woonachtig in Leiden waar hij De Stijl oprichtte. Van 1916 tot 1922 leefde hij in een huis met uitzicht op de Blauwpoortsbrug. Daar schilderde hij het schilderij die in de artbite te zien is. Hierin symboliseert hij het oude leven door gebruik van realisme. Daarom is in het tweede schilderij van deze brug een veel abstracter beeld gemaakt. Uiteindelijk kreeg het hierdoor een extreem moderne stijl. De contouren in dit werk zijn ook aangebracht in een glas-in-loodwerk dat te zien is in het museum.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Promo

Mini-docu

Artbite

Artbite

Artbite

Museum informatie

Museum De Lakenhal
Oude Singel 32
2312 RA
Leiden

+31 (0)71 5165360
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€12.5
Kinderen en jongeren tot 18 jaar, Museumkaart, Vriendenvereniging VBL, Lucas van Leyden Mecenaat, American Friends of Museum De Lakenhal, Vereniging Rembrandt, ICOM, BankGiro Loterij VIP Kaarthouders. Gratis

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.