De collectie van Museum Collectie BrandsDeze video’s zijn mede mogelijk gemaakt dankzij de Provincie Drenthe en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

De collectie van Jans Brands

De collectie van Museum Collectie Brands bestaat uit meer dan 20.000 0bjecten, en dan nog eens 50.000 boeken. Dit is allemaal bij elkaar verzameld door één man: Jans Brands. Al van kinds af aan bewaarde Brands dingen die door anderen werden weggegooid. Die verzameldrang is er altijd in gebleven. Op rommelmarkten en veilingen kocht hij in eerst instantie veel boeken en later ook unieke en kostbare objecten. De verzameling bleef maar groeien. Jans gooide namelijk nooit iets weg. Het resultaat is nu te bewonderen in het voormalige woonhuis van Brands. De inrichting van het woonhuis is voor het grootste gedeelte in stand gehouden. Er is zelfs een hoop opgeruimd, zodat je er überhaupt tussendoor kunt lopen. De rest van de voorwerpen staat opgesteld in een aangebouwde ruimte.

Van alles wat

De collectie van Brands is zo groot dat het in verschillende categorieën opgedeeld is. Geschiedenis van Nederland, Almanakken, Archeologie, Industrieel Erfgoed, Tweede Wereldoorlog en Begrafenisrituelen zijn enkele categorieën, om er maar een paar op te noemen. Van alle onderwerpen zijn wel interessante objecten te ontdekken. Zo heeft heeft hij overblijfselen van een bijzonder begrafenisritueel: kunstwerken van haar. Vroeger werd vlak voor iemands overlijden het haar afgeknipt. Deze werd in een lijstje verwerkt tot een kunstwerk. Dit vreemde gebruik bestaat niet meer, maar kan nog wel worden aanschouwd in Museum Collectie Brands.

Unieke voorwerpen

Met zo’n grote collectie kan het niet anders dan dat er grote schatten zijn te vinden. En dat is dan ook precies het geval. De collectie kent een groot aantal unieke objecten. Het voorwerp van Brands zelf het trotst op is, is een leenmannenregiser van de bisschoppen van Utrecht. Dit object komt uit het einde van de 14e eeuw en werd door de kerk gebruikt om te kijken wie wat van hun had geleend. In Utrecht zelf ligt hetzelfde register. Echter, de tekst verschilt, waardoor het leenmannenregister in Museum Collectie Brands echt uniek is. Een ander bijzonder object is een oude munt die door een Marseillaanse koning is geslagen. Van deze munt uit de 7e eeuw zijn er maar 5 te vinden in heel Europa: ook uniek dus!

De aanwezigheid van dit soort objecten maakt Museum Collectie Brands zo bijzonder. Normaal kom je dit soort voorwerpen alleen tegen in grotere musea. Het is daarom uniek dat ze in een klein museum als Museum Collectie Brands worden tentoongesteld.

Promo

Mini-docu

Museum informatie

Museum Collectie Brands
Herenstreek 11
7885 AT
Nieuw-Dordrecht

0591-393400
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.