De collectie van Molenmuseum de WachterDeze video’s zijn mede mogelijk gemaakt dankzij de Provincie Drenthe en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

De Wachter

In het Drentse Zuidlaren ligt Molenmuseum de Wachter. Centraal in het museum staat de grote stellingmolen De Wachter. Deze staat er al sinds 1851. Het is de enige molen in Nederland die koren, olie en specerijen maalt. Hij begon ooit als oliemolen. Grote molenstenen persen de zaden van olievlas samen waardoor de olie vrij komt. Het restant wordt verwerkt in lijnkoeken. In 1851, toen de molen werd neergezet, was de belasting op olie lager dan op koren. Vandaar dat er voor werd gekozen om olie te produceren. Later werd toch nog een korenmalerij toegevoegd aan de Wachter. De specerijenmalerij waar onder andere kruidnagel wordt gemalen werd weer later toegevoegd. Oorspronkelijk werd deze gemaakt voor een Groningse firma. Echter, deze ging failliet waardoor de malerij in de Wachter werd geïnstalleerd.

Zuidlaren

‘Berend Botje, ging uit varen, met zijn scheepje, naar…Zuidlaren’! Wie kent dit kinderliedje niet? In dezelfde Zuidlaren van het liedje ligt ook Molenmuseum de Wachter. Het is niet duidelijk op welke historische figuur Berend Botje is gebaseerd. Vermoedelijk gaat het om Berend Drenth die wrakke schepen expres op reis liet gaan waar ze vergingen. Zelf kon hij vervolgens het verzekeringsgeld opstrijken. Het kan eventueel ook slaan op Lodewijk van Heiden, een Nederlandse zeeheld die lang voor de Russische tsaar werkte. Hoe het ook zij, Berend Botje wordt in Molenmuseum de Wachter herdacht met een standbeeld uit 1967 dat Berend Botje op een zinkend schip voorstelt.

Oude ambachten

Het museum is alles behalve een saaie bedoening. Ruim 200 vrijwilligers houden de oude ambachten die jarenlang in Nederland werden uitgevoerd in leven. Zo kun je kijken bij een smederij, banketbakker, stoomraderboot, kruidenierswinkel, molenmakerij, klompenmakerij en nog veel meer! De vrijwilligers oefenden deze ambachten in hun eigen verleden ook uit, waardoor een bezoekje aan Molenmuseum de Wachter een authentiek beeld van het verleden geeft. Ook zijn een hoop experts van stoommachines te vinden. Stoommachines nemen namelijk een centrale rol in in het molenmuseum. Verschillende voertuigen worden er door aangedreven en ook de molen zelf draait op stoom, als de wind een dagje weg is.

Verzameling

In Molenmuseum de Wachter is tevens een grote collectie aan gebruiksvoorwerpen van de boerderij en het huishouden te vinden. Deze zijn bij elkaar verzameld door boer Jan Barkhof. Allerlei objecten zijn in de verzameling terug te vinden. Van stoelen en tafels tot naaimachines en instrumenten. Er is zelfs een draaiorgel te zien. Als je goed je best doet kun je ook een diploma in ontvangst nemen.

Voor meer informatie over Molenmuseum de Wachter kun je terecht op de website van het museum.

Promo

Mini-docu

Museum informatie

Molenmuseum de Wachter
Bolwerk 11
9471 AT
Zuidlaren

050-409 0308
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag13:3016:30
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag10:0016:30

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€6.25
Kinderen€3.5

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.