Galerij Prins Willem VIn het Mauritshuis is het beste van de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw te zien. In de intieme zalen en kabinetten van het monumentale pand vind je meesterwerken als Vermeers ‘Meisje met de parel’, ‘De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp’ van Rembrandt, ‘Het puttertje’ van Fabritius en ‘De stier’ van Potter. Daarnaast bevat de collectie ook genrestukken van Jan Steen, landschappen van Ruysdael, stillevens van Coorte en portretten van Rubens.

Galerij Prins Willem V

De galerij van Prins Willem V is een verborgen kroonjuweel in het Mauritshuis. In 1774 liet de prins deze kamer aanleggen voor zijn kunstcollectie. Pronkend met zijn rijkdom hingen de muren helemaal vol. Zijn schilderijenverzameling vormde dan ook de fundatie waarop de collectie van het Mauritshuis is gebaseerd. Tegenwoordig is deze galerij weer in ere hersteld. Zo hangen er schilderijen van Rembrandt, Steen en Potter. Met de luxueuze kroonluchters en gordijnen straalt de Galerij Prins Willem V één en al vorstelijkheid uit.

Portretten uit Vlaanderen

Van 7 september 2017 tot en met 14 januari 2018 is in het Mauritshuis ook de tentoonstelling Zuiderburen: Portretten uit Vlaanderen 1400-1700 te zien, met belangrijke werken van Rogier van der Weyden, Hans Memling, Peter Paul Rubens en Anthony van Dyck uit de collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Samen met schilderijen uit de eigen collectie en die van het Rijksmuseum vertellen ze het verhaal van drie eeuwen Vlaamse portretkunst.

Meisje met de Parel: de parel

Is de beroemde parel, wel een echte parel? Volgens Rulkens is dit allesbehalve zeker. “Het wonderlijke van de parel is dat het waarschijnlijk helemaal geen parel is. Hij is namelijk super groot en het zou erg kostbaar zijn om zo’n enorme parel te hebben. Het was waarschijnlijk een oorbel die gemaakt was om een parel te imiteren, dus van glas of metaal.” De kwaliteiten van Vermeer komen tot uiting bij het schilderen van de parel. Rulkens: “In een paar penseelstreken weet hij de bolvormigheid van de oorbel te weergeven.”

Veel toeristen vragen bij hun bezoek wie het meisje eigenlijk is. Dat is echter de mystiek achter het schilderij. Niemand weet precies wie dit 17e eeuwse meisje is.

De herontdekking van Vermeer

Vermeer was lange tijd niet heel erg bekend en werd pas in de late 19e eeuw herontdekt. Een kunstverzamelaar kocht ‘Meisje met de Parel’ voor slechts twee gulden. Nadat hij overleed en het doneerde aan het Mauritshuis werd het schilderij wereldberoemd.

Activiteiten

Kom meer te weten over het Mauritshuis en de collectie. Het museum organiseert een wisselend programma met leuke en leerzame activiteiten voor jong en oud. Elke werkdag om 16.15 uur is er bijvoorbeeld ‘Verhaal op Zaal’: een kort kunstpraatje op zaal over een kunstenaar, schilderij of onderwerp. Iedere laatste zondag van de maand kun je meedoen aan de Familiedag. Bekijk daar samen met een museumdocent de mooiste en spannendste schilderijen, ga zelf aan de slag in de Kunstwerkplaats of ga op onderzoek uit in de tentoonstelling met (speur)opdrachten.

App

Liever op eigen houtje het museum ontdekken? Download dan de gratis Mauritshuis app en volg een korte tour langs de hoogtepunten, duik dieper de Gouden Eeuw in of ga zelf opzoek in de collectie. In de Mauritshuis Tour vind je informatie over alle schilderijen in het museum. Bij de belangrijkste kunstwerken krijg je boeiende uitleg om naar te luisteren, aangevuld met foto’s en filmpjes. De Mauritshuis app is gratis te downloaden in de App Store of Google Play Store.

Familie-doe-pakket

Met de hele familie het Mauritshuis bezoeken? Leen dan het Familie-doe- pakket bij de balie van het museum. Een tas boordevol leuke spelletjes, opdrachten, gedichten en muziek voor de hele familie. Dit is de leukste manier om samen de wereldberoemde schilderijen van het Mauritshuis op een speelse manier te leren kennen.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Galerij Prins Willem V

Artbite | Meisje met de parel

Museum informatie

Mauritshuis

Openingstijden

DagVanTot
Maandag13:0018:00
Dinsdag10:0018:00
Woensdag10:0018:00
Donderdag10:0018:00
Vrijdag10:0018:00
Zaterdag10:0018:00
Zondag10:0018:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€19.00
Groepstarief (vanaf 15 personen)€17.00
Studenten / CJP€12.50
Jongeren (t/m 18 jaar), Museumkaart, ICOM, VriendenLoterij VIP-kaart, Rembrandtkaart Gratis
Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum