Zeeslag!De expositie Zeeslag!

Sinds juni 2017 is de tentoonstelling ‘Zeeslag!’ te zien in het Marinemuseum in Den Helder. Hiermee worden twee grote zeeslagen uit de Nederlandse geschiedenis herdacht. De tocht naar Chatham in 1667 en de slag in de Javazee in 1942. Deze verschillende zeeslagen worden tegenover elkaar gezet. Waarbij Chatham een glorieuze overwinning was en de slag in de Javazee een trieste nederlaag. In één nacht kwamen meer dan 2300 geallieerden om het leven. Aan de hand van een tijdlijn worden de belangrijkste momenten van de tochten uitgelicht, waarna je ‘aan boort kunt stappen’ van zo’n scene. Maar ook het herdenken neemt een belangrijk plek in het verhaal in, onder meer aan de hand van originele objecten uit scheepswrakken. Ook wordt het verhaal van de spiegel (de achterkant) van de Royal Charles, het belangrijkste Engelse schip dat door de Nederlanders gekaapt werd.

Gedenkruimte

De scheepsbel is een belangrijk onderdeel van de ruimte ter nagedachtenis van de slachtoffers van de slag om de Javazee. De namen van de overleden opvarenden staan hier een voor een opgeschreven. Vaak levert deze ruimte ook emotionele momenten op als familieleden bijvoorbeeld de naam van hun opa vinden.

Zeehelden

Een zeeslag lijkt soms net een spel. Met de zee als een uitgestrekt blauw speelbord en de schepen als spelstukken. Maar achter die hulzen van hout en staal schuilen honderden zeelieden die hun leven op het spel zetten voor het vaderland. Wat zij delen is hoop. De hoop op een glorieuze overwinning en eeuwige roem. En de hoop op overleven.

De Tocht naar Chatham tijdens de tweede Engels-Nederlandse oorlog vond plaats onder leiding van Admiraal de Ruyter. In juni 1667 startte hij dit gedurfde plan, waarmee hij uiteindelijk de Engelse scheepswerven en oorlogsschepen van Engeland vernietigde en daarmee de grootse zeemacht versloeg. De Slag in de Javazee werd marineheld Karel Doorman fataal.

De levensverhalen van deze helden staan symbool voor het onzekere lot van zeelieden in oorlogstijd. Verder wordt ingegaan op de levensverhalen  van Thijs Thijszoon en Joris Janszoon, opvarenden van het schip De Vreede en Alex Moorman (ziekenverpleger op Hr.Ms. De Ruyter) en Ru Crommelin (oudste officier op de Hr.Ms. Kortenaer).

Over het museum

In het Marinemuseum in Den Helder beleef je de marine op interactieve wijze. Aan de hand van unieke wapens en (onderzee)schepen leer je over de geschiedenis en technische ontwikkelingen aan boord. Ook de radarhutten in de expositieruimte zijn een publieksattractie.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Promo

Mini-docu

Met de focus op: Zeeslag!

Museum informatie

Marinemuseum
Hoofdgracht 3
1781 AA
Den Helder

0223657534

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen 13+€12.00
Kind 4 t/m 12 jaar€7.50
Kind 0 t/m 3 jaar Gratis
CJP/Student€10.50
Groep 13+€10.50
Groep 4 t/m 12 jaar€6.00
Voor scholen: Leerlingen€3.50
Voor scholen: Begeleiding€3.50
Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum