De collectie van Keramisch Museum GoedewaagenDeze video’s zijn mede mogelijk gemaakt dankzij de Provincie Drenthe en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Het bedrijf Goedewaagen is lange tijd een succesvol keramisch bedrijf in Gouda. Van oorsprong maakt het bedrijf allerlei aardewerken gebruiksobjecten en pijpen. Aan het begin van de 20e eeuw kende het bedrijf een bloeiperiode. Omdat na de oorlog de vraag naar pijpen inzakte, stopte Goedewaagen met het produceren van pijpen. In 1963 verplaatste het bedrijf zich naar Drenthe.

Een aantal jaar later wordt Keramisch Museum Goedewaagen opgericht in het voorportaal van het bedrijf. Terwijl Goedewaagen zich blijft richten op het produceren van aardewerk, doet het museum onderzoek naar de productie van aardewerk in het verleden. De centrale vraag: hoe maakten ze dat nou eigenlijk? Om die vraag te beantwoorden moet veel aardewerk worden bestudeerd. Met meer dan 4000 objecten in haar collectie is hier gelukkig geen gebrek aan. De collectie bestaat uit potten, borden, Delfts Blauw, gevels, tegelschilderingen, enzovoort. Ook zijn er een hoop kunstobjecten te bezichtigen. Royal Goedewaagen (zoals het bedrijf tegenwoordig heet) maakte namelijk al vanaf het begin van de 20e eeuw art nouveau kunstobjecten.

Aardewerk

Keramisch Museum Goedewaagen heeft zichzelf genesteld in het voorportaal van het bedrijf Royal Goedewaagen. En zoals Royal Goedewaagen aardewerk produceert, doet het museum onderzoek naar de productie van aardewerk in het verleden. De centrale vraag: hoe maakten ze dat nou eigenlijk? Om die vraag te beantwoorden moet veel aardewerk worden bestudeerd. Gelukkig hebben ze daar geen gebrek aan in Keramisch Museum Goedewaagen. Meer dan 4000 objecten vormen de collectie van het museum. Dit zijn niet alleen simpele potten, maar ook borden, Delfts Blauw, gevels, tegelschilderingen, enzovoort. Ook zijn er een hoop kunstobjecten te bezichtigen. Royal Goedewaagen maakte namelijk al vanaf het begin van de 20e eeuw art nouveau kunstobjecten.

KLM-huisjes

Het bekendste product van Goedewaagen zijn de KLM-huisjes. Dit zijn kleine Delts-blauwe flessen in de vorm van bekende Nederlandse huisjes. Traditioneel zijn deze flesjes gevuld met jenever. Het eerste huisje werd gemaakt in 1952. Daarna verscheen om de zoveel tijd een nieuwe editie. Vanaf 1994 werd dit een jaarlijkse gelegenheid. De huisjes zijn ware collectorsitems. Passagiers van KLM’s World Business Class krijgen de KLM-huisjes tijdens hun vlucht uitgereikt.

In Keramisch Museum Goedewaagen zijn de voorgangers van de KLM-huisjes te zien. Royal Goedewaagen maakte namelijk al veel eerder dit soort huisjes. In het museum is zodoende de ontwikkeling naar de huisjes toe te bewonderen.

Wisseltentoonstellingen

De collectie van het museum is niet in zijn geheel te zien. Van de 4000 objecten in het bezit van het museum zijn er zo’n 800 in de zalen te bewonderen. Naast deze secuur gekozen selectie zijn er ook vaak verschillende tentoonstellingen. Deze worden meestal gebaseerd op recent onderzoek van Keramisch Museum Goedewaagen. Een recente tentoonstellingen, bijvoorbeeld, kijkt naar het gebruik van Chinees rood. Rood is de lastigste kleur om aan te brengen in keramiek. In de tentoonstelling zijn prachtige objecten te zien die gebruik maken van de kleur rood. Ook de manier waarop objecten zijn afgewerkt kan centraal staan bij dit soort tentoonstellingen,

Dit soort tentoonstellingen in combinatie met de gevarieerde collectie van het museum, geven goed weer hoe veelzijdig aardewerk kan zijn. Van kunstobject tot gebruiksvoorwerp, het is allemaal te zien in Keramisch Museum Goedewaagen.

Promo

Mini-docu

Museum informatie

Keramisch Museum Goedewaagen
Glaslaan 29
9521 GG
Nieuw-Buinen

+31 (0)599 61 60 90
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:0016:00
Dinsdag10:0016:00
Woensdag10:0016:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0016:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€6
Kinderen 6 t/m 18 jaar€3

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.