De collectie van Kempenmuseum De Acht ZalighedenDeze video’s zijn mede mogelijk gemaakt dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds en het VSBfonds.

Altijd al willen weten hoe het leven was in de Nederlandse Kempen in Brabant? Breng dan een bezoekje aan Kempenmuseum De Acht Zaligheden.

Het pand

Het pand van het Kempenmuseum De Acht Zaligheden is niet het authentieke gebouw uit het begin van de 20eeuw. In 1910 werd het namelijk verwoest door een blikseminslag. Op de fundamenten werd een nieuwe Kempische langgevelboerderij gebouwd. Wat tot 1974 nog een actieve boerderij was in de Kempen in Brabant, is sinds 1979 Kempenmuseum De Acht Zaligheden.

Samenwerken sterk

Doordat de mensen in de Kempen arm waren en weinig middelen hadden, gingen ze samenwerken. Zo maakten ze er samen het beste van. Samenwerken, maar vooral ook hard werken om weer bovenop tegenslagen te komen. Dat is hoe het er in de 19e en 20e eeuw aan toe ging in de acht dorpen in de Kempen in Brabant. Deze acht dorpen worden samen ook wel de ‘acht zaligheden’ genoemd.

Sigarenfabriek

Doordat ze in de Kempen gewend waren om samen te werken, zorgde dit voor nieuwe werkmogelijkheden zoals sigaarfabrieken. Benieuwd hoe deze precies zijn ontstaan en waarom deze uiteindelijk ook weer weg zijn gegaan? Tijdens het kijken van de mini-docu kom je erachter!

Bijverdienen door smokkelen

Door de droge grond in de Kempen was het leven van de landbouw en gewas winnen nogal moeilijk. Dit zorgde voor minder inkomsten en minder goede leefomstandigheden voor de inwoners van de acht zaligheden, acht dorpen liggend in de Kempen. Om wat extra bij te verdienen werd er gesmokkeld. Hendrik van der Aalst legt in de video uit waarom dit zo makkelijk ging in de Kempen.

Beleef de historie van de Kempen

Op deze boerderij herleef je de historie van 1850 tot 1950 en kom je erachter hoe de Kempische mensen woonden en leefden in deze agrarische omgeving. Door de slechte zandgrond in de omgeving was het moeilijk om als boer te leven en was het een hard en armoedig bestaan. Ontdek welke ambachten werden uitgeoefend en welke materialen werden gebruikt tijdens de landbouw.

Kom langs bij het Kempenmuseum De Acht Zaligheden, loop rond door de tuinen, de schuren en de boerderij en krijg het gevoel een reis door de tijd te maken!

Promo

Mini-docu

Museum informatie

Kempenmuseum De Acht Zaligheden

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:0017:00
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Vanaf 18 jaar€5.00
13 t/m 18 jaar€2.5
Kinderen t/m 12 jaar & Museumkaart Gratis

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.