Kattenliefde – Negen levens in de kunstLet op: deze tentoonstelling is niet meer te bezichtigen in het museum.

Katten populairder dan ooit

Ze waren altijd al een populair huisdier, maar sinds het internet is er al helemaal niet meer aan te ontkomen. We hebben het natuurlijk over katten. De eigenwijze beestjes halen de raarste fratsen uit en de digitale wereld puilt dan ook uit met video’s en foto’s van hun excentrieke gedrag. Wie kent bijvoorbeeld niet de wereldberoemde Grumpy Cat? Na het posten van een foto, ontstond er zo’n grote hype rondom de chagrijnige kat dat ze zelfs de voorpagina van de Wall Street Journal haalde. In verschillende Nederlandse steden zijn ook heuse kattencafés te vinden. Onder het genot van een kopje koffie kunnen bezoekers hier spelen met de aanwezige katten. Al deze populariteit is de Kunsthal Rotterdam niet ontgaan. Het museum presenteert namelijk de tentoonstelling ‘Kattenliefde. Negens levens in de kunst.’

Waar komt die liefde vandaan?

In deze tentoonstelling duikt het museum in onze liefde met katten. Hoe komt het eigenlijk dat we zo’n fascinatie hebben met deze dieren? Komt het omdat we ze schattig vinden of is juist hun rebelse karakter wat ons zo aanspreekt? Aan de hand van schilderijen van katten van door de eeuwen heen wordt geprobeerd op dit soort vragen antwoorden te krijgen.

De collectie

De collectie bestaat uit klassieke schilderijen van verschillende, gerenommeerde kunstenaars. Denk bijvoorbeeld aan Henriëtte Ronner-Knip. Zij hield van het schilderen van dieren en vooral haar schilderijen van katten waren erg populair in de 19e eeuw. Ook het beroemdste werk van Théophile-Alexandre Steinlen, dat hij maakte voor het cafe Le Chat Noir, is er te bewonderen. De afbeelding van de hooghartige kat is een hoogtepunt in de historie van kattenkunst. Hiernaast zijn er ook werken van Picasso, Karel Appel en Walasse Ting te bewonderen. Ook hedendaagse kunst van namen als David Shrigley en Ayako Rokkaku is van de partij. Daarnaast mag u de collectie van de majestueuze kattenfoto’s van Marie Cécile Thijs absoluut niet missen.

Wat denken de millennials?

Met deze tentoonstelling hoopt de Kunsthal Rotterdam meer jonge bezoekers naar het museum te krijgen en dit is een succes te noemen. Uit de reacties in de artbite blijkt namelijk dat ze het heel positief beleven. “Ik ben echt onder de indruk, het is heel mooi. Van kleins af aan hebben we al een beeld van katten, maar nooit als koning of kunst.” Een ander meisje vervolgt: “Het is ook leuk dat het gericht is op buiten. Denk bijvoorbeeld aan de trampoline, die normaal niet in een huiskamer staan.”

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Promo | Kattenliefde

Tentoonstelling Gemist | Kattenliefde

Artbite | Millenials over de tentoonstelling Kattenliefde

Museum informatie

Kunsthal Rotterdam
Westzeedijk 341
3015 AA
Rotterdam

010 - 44 00 301
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€16.50
CJP & studenten t/m 26 jaar€8.25
Jongeren t/m 17 jaar, Museumkaart, Rotterdampas, ICOM, Vrienden/Cirkel/Zakenkring Kunsthal, Vereniging Rembrandt & BankGiro Loterij VIP-kaart Gratis
Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum