De collectie van het Scheepvaartmuseum500 jaar maritieme geschiedenis

Het Scheepvaartmuseum is gevestigd in het gebouw van het voormalige ’s Lands Zeemagazijn. Het pand stamt uit 1656 en diende als pakhuis voor de Amsterdamse voorloper van de marine: de admiraliteit. Afkomstig uit de Gouden Eeuw is het pakhuis een toonbeeld van de Amsterdamse welvaart als destijds grootste haven ter wereld. Ook anno 2017 is het gebouw nog steeds erg indrukwekkend. De boot naast het rijksmonument verraad al waar het museum zich op richt: de scheepvaart. In het karakteristieke gebouw wordt vijfhonderd jaar aan maritieme geschiedenis getoond.

Het gebouw

Na een explosieve groei in de 17e eeuw besloot het stadsbestuur drie eilanden aan te leggen. In het eiland Kattenburg komt de scheepswerf van de Amsterdamse Admiraliteit waarin uitrusting voor de oorlogsvloot wordt opgeslagen. Ook werd in het gebouw regenwater opgeslagen dat later diende als drinkwater voor de schepen.

Stadsarchitect Daniel Stalpaert was verantwoordelijk voor het ontwerp van het gebouw. Zijn architectuur is over heel Amsterdam terug te vinden, maar met name op de eilanden Kattenburg, Wittenburg en Oostenburg. In 1795 werden de vijf Admiraliteiten opgeheven en vanaf toen bood het gebouw dienst aan de marine. Uiteindelijk werd het een Rijksmuseum en in 1973 officieel geopend door prinses Beatrix.

De VOC

Nederland stichtte begin 17e eeuw de allereerste nameloos vennootschap: de VOC. Nederlanders legde geld in, in de hoop er winst mee te maken. Zo’n grote handelsvloot zorgde ook voor vijandschappen van landen als Engeland en Frankrijk. Om de VOC te beschermen werd de admiraliteit opgericht. Dit was de marine van de VOC. Het gebouw dat voor de admiraliteit gebouwd werd, was destijds het grootste gebouw van Nederland. Toen al trok het een hoop toeristen uit het buitenland. Tegenwoordig is het Scheepvaartmuseum in dit gebouw gevestigd.

De Koningssloep

Deze sloep werd in 1815 gebouwd in Rotterdam voor onze nieuwe Koning Willem I. De Fransen waren verslagen, Napoleon was verslagen, Willem I werd koning en om dat luister te zetten werd besloten deze prachtige sloep te bouwen. Gek genoeg heeft Willem I de boot helemaal niet gebruikt, maar zijn opvolgers wel. Voornamelijk Koningin Wilhelmina en Koningin Juliana maakten er gebruik van tot 1980. Daarna werd het door het Ministerie van Defensie gedoneerd aan het Scheepvaartmuseum. De boot is grondig gerestaureerd en tegenwoordig kan zelfs de koning hem weer gebruiken.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Promo

Mini-docu

Artbite

Museum informatie

Het Scheepvaartmuseum
Kattenburgerplein 1
1018 KK
Amsterdam

+31 (0)20 52 32 222
info@hetscheepvaartmuseum.nl

Openingstijden

DagVanTot
Maandag09:0017:00
Dinsdag09:0017:00
Woensdag09:0017:00
Donderdag09:0017:00
Vrijdag09:0017:00
Zaterdag09:0017:00
Zondag09:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen (vanaf 18 jaar)€16.5
Kinderen van 4 t/m 17 jaar€8.00
Studenten & CJP€8.00
Kinderen t/m 3 jaar, I Amsterdam City Card, Amsterdam Pass, Holland Pass, Museumkaart, Stadspas, BankGiro Loterij VIP-kaart, Vereniging Rembrandt, ICOM, begeleiders van bezoeker met beperking, Compagnie Fonds & VNHSM Gratis
Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.