De collectie van het MondriaanhuisHet Mondriaanhuis

Het Mondriaanhuis in Amersfoort is het geboortehuis van kunstenaar Piet Mondriaan. Het is een museale beleving voor jong en oud. Er is niet alleen kunst om te zien, maar ook om te beleven en er is ruimte om zelf kunst te maken.

Piet Mondriaan bracht zijn kinderjaren door in het huis. Na het vertrek van de familie heeft het huis lang geen kunst vertoond van Mondriaan. In 1994 brachten architect Leo Heidenrijk en zijn vrouw Cis hier verandering in en maakten hier het Mondriaanhuis van.

Collectie

Het Mondriaanhuis heeft een bescheiden eigen collectie en twee grotere collecties in langdurig bruikleen. Ook zijn er een aantal vroege werken van Mondriaan te zien. Eén van de collecties bevat geometrisch-abstracte kunst, deze collectie is in langdurige bruikleen. Het bevat 114 objecten, waaronder stukken van Jan Schoonhoven, Peter Struycken, Ben Akkerman en meer.
De tweede collectie bevat constructief concrete kunst, verkregen van internationaal werkende kunstenaars. Deze collectie bestaat uit 339 stukken, en bevat werken van kunstenaars als Douglaas Allsop, John Carter, Vera Molnar en meer.

In het Mondriaanhuis zijn negen naturalistische werken te zien uit de beginperiode van Mondriaan. De stadsgezichten en landschappen komen uit de collectie Esser. J.F.S. Esser (1877-1946) bezat destijds één van de grootste collecties Nederlandse moderne kunst. Rond 1912 telde de collectie achthonderd kunstwerken, waaronder 80 werken van Mondriaan. Dit waren werken uit de beginperiode van Mondriaan, de verzamelaar kon abstracte kunst niet zo waarderen.

Kijk voor meer infomatie ook op de website.

 

logo provincie Utrecht, Utrecht, museum utrecht, MuseumTV

Promo

Mini-docu

The mission of MuseumTV is to introduce art and culture to the biggest audience possible. We do this on our joint video on demand platform for Dutch museums. Through our partners we bring the platform to the attention of the Dutch public actively.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
I agree with the terms and conditions and the privacy policy .