De collectie van het Mondriaanhuis



Het Mondriaanhuis

Het Mondriaanhuis in Amersfoort is het geboortehuis van kunstenaar Piet Mondriaan. Het is een museale beleving voor jong en oud. Er is niet alleen kunst om te zien, maar ook om te beleven en er is ruimte om zelf kunst te maken.

Piet Mondriaan bracht zijn kinderjaren door in het huis. Na het vertrek van de familie heeft het huis lang geen kunst vertoond van Mondriaan. In 1994 brachten architect Leo Heidenrijk en zijn vrouw Cis hier verandering in en maakten hier het Mondriaanhuis van.

Collectie

Het Mondriaanhuis heeft een bescheiden eigen collectie en twee grotere collecties in langdurig bruikleen. Ook zijn er een aantal vroege werken van Mondriaan te zien. Eén van de collecties bevat geometrisch-abstracte kunst, deze collectie is in langdurige bruikleen. Het bevat 114 objecten, waaronder stukken van Jan Schoonhoven, Peter Struycken, Ben Akkerman en meer.
De tweede collectie bevat constructief concrete kunst, verkregen van internationaal werkende kunstenaars. Deze collectie bestaat uit 339 stukken, en bevat werken van kunstenaars als Douglaas Allsop, John Carter, Vera Molnar en meer.

In het Mondriaanhuis zijn negen naturalistische werken te zien uit de beginperiode van Mondriaan. De stadsgezichten en landschappen komen uit de collectie Esser. J.F.S. Esser (1877-1946) bezat destijds één van de grootste collecties Nederlandse moderne kunst. Rond 1912 telde de collectie achthonderd kunstwerken, waaronder 80 werken van Mondriaan. Dit waren werken uit de beginperiode van Mondriaan, de verzamelaar kon abstracte kunst niet zo waarderen.

Kijk voor meer infomatie ook op de website.

 

logo provincie Utrecht, Utrecht, museum utrecht, MuseumTV

Promo

Mini-docu

Museum informatie

Mondriaanhuis

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Regulier€13.00
Jeugd (6 t/m 17 jaar)€8.00
CJP€6.50
Kinderen (t/m 5 jaar) Gratis
Museumkaart / ICOM Gratis
Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum