De collectie van het MarkiezenhofDeze video’s zijn mede mogelijk gemaakt dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds en het VSBfonds.

Het Markiezenhof was niet altijd een hof en heeft door de tijd heen verschillende functies gehad. Het Markiezenhof ontstond aan het eind van de Middeleeuwen. Het hof was van de heren van Bergen op Zoom: Jan van Glymes II en III, vader en zoon waren beiden heer van Bergen op Zoom. Vanaf 1485 tot 1727 deed het Markiezenhof dienst als adellijk woonpaleis van de heren en later markiezen van Bergen op Zoom. Ook was het in die tijd het bestuurscentrum van het Markizaat. Het gebouw heeft zelfs gefunctioneerd als militair hospitaal van 1795-1819 en daarna nog tot 1957 als kazerne. In 1968 werd besloten het hof te veranderen in een museum en na een grote renovatie werden de deuren in 1987 geopend.

Rijke geschiedenis

In het Markiezenhof stap je niet alleen de rijke geschiedenis van het hof binnen, maar maak je ook kennis met de geschiedenis van Bergen op Zoom zelf. Begin bij de Heren van Bergen op Zoom en ontdek hier waarom de heren van Bergen op Zoom later Markiezen werden genoemd. Het begint bij de opbouw van het Markiezenhof met als bewoners Jan II (1417-1494) en Jan III (1452-1532) van Glymes. De titel van markies werd door keizer Karel V in 1533 voor het eerst verleend aan Antoon van Glymes. Met de komst van de Fransen in 1795 wordt een eind gemaakt aan het gezag van de markiezen en werd het Markiezaat toegevoegd aan de Franse Republiek. Benieuwd hoe het verhaal verder gaat? Ontdek het in de Hofzaal en Stijlkamers van het Markiezenhof.

In de Blauwe zaal maak je kennis met het verhaal van Bergen op Zoom als handelsstad en vestingstad. De stad heeft zowel als handelsstad en vestingstad een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse geschiedenis. Neem als laatst ook een kijkje op de tweede verdieping hier leer je de geschiedenis van de jaarmarkten en wat deze betekenden in de geschiedenis van Bergen op zoom.

De zalen

Er zijn prachtige zalen te bezoeken in het Markiezenhof. In de Hofzaal ook wel ridderzaal en de Stijlkamers ontdek je de rijke geschiedenis van het Markiezenhof zelf. Het begint bij de opbouw van het Markiezenhof met als bewoners Jan II (1417-1494) en Jan III (1452-1532) van Glymes. Je komt er achter hoe belangrijk het hof was en wat hier allemaal werd besproken en gevierd. Naast de de Hofzaal kun je ook een kijkje nemen in de Blauwe Zaal. Hier ontdek je de geschiedenis van Bergen op Zoom als handelsstad en als vestingsstad. Doordat de stad aan de rivier de Schelde ligt kwamen er handelaren langs die naar een grotere handelsstad onderweg waren. Zij maakten een tussenstop in Bergen op Zoom en zo werd er ook hier handel gedreven. Daarnaast had Bergen op Zoom twee keer per jaar een jaarmarkt. Op die momenten was de stad wereldberoemd en trok het handelaren van over de hele wereld aan. Kom erachter hoe de stad na de crisis in een vestingstad veranderde.

Van handelsstad en vestingstad tot kermisstad

Als je de tweede verdieping bezoekt kom je erachter hoe de stad veranderde in een kermisstad. Na de crisis toen de stad in een vestingstad veranderde bleven de jaarmarkten bestaan. Het enige wat veranderde was dat de amusement belangrijker werd dan de handel op de markten zelf. Er kwamen steeds meer kermisattracties en steeds meer amusement op de markten. Hierdoor werd er in begin 20ste eeuw besloten om de jaarmarkten te stoppen en de kermissen te houden. Zo ontstond de kermisstad en zijn er tot op de dag van vandaag nog steeds twee kermissen in Bergen op Zoom; de voorjaars- en de najaars kermis. Kom zelf een kijkje nemen in het Markiezenhof en ontdek alle prachtige collecties en maak kennis met de rijke geschiedenis. Nieuwsgierig naar meer? Bekijk dan de mini-docu op onze site.

Promo

Mini-docu

Museum informatie

Markiezenhof
Steenbergsestraat 6
4611TE
Bergen op Zoom

0164 - 277 077
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Vanaf 18 jaar (incl. 65 plus)€9.5
Kinderen 6-18 jaar€5.5
Kinderen 0-5 jaar Gratis
CJP/entree rolstoel€8.00
Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.