Het Marinemuseum in 360°Heb je een virtual reality bril thuis? Met deze virtual reality video’s is het Marinemuseum in 360 graden te bewonderen. Het museum uit Den Helder biedt een interactieve ervaring, maar via virtual reality is dit nu ook te beleven vanuit je luie stoel. In plaats van belemmerd te worden door wat de camera allemaal gefilmd heeft, kun je met deze video’s rustig rondkijken en elk detail zien. De video’s zijn ook online te bekijken of via de mobiel, de camera kan dan bewegen door je cursor of vinger te gebruiken. De volgende pronkstukken van het museum zijn uitgelicht.

Mijnenveger

In 1936 werd de stalen mijnenveger gebouwd door Abraham Crijnssen. Er zijn niet veel schepen van de Koninklijke Marine die zo’n heroïsch verleden hebben als dit schip. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontsnapte het schip aan de Japanners. Dit kwam door hun briljante camouflage als eiland. Aan boord waren verder 48 bemanningsleden, 11 officieren en een verpleegster. Na 9 spannende dagen kwam het schip veilig aan in de havenplaats Geraldton, dat ligt aan de Westkust van Australië.

1977

Vanaf het jaar 1937 werd deze Crijnssen gestationeerd in het voormalige Nederlands Oost-Indië. Het schip diende daarna als opleidingsschip. Verder werd het ook gebruikt als korpsschip voor zeekadetten en als netpoortschip. In 1977 werd het schip dan ook aan de museumvloot van het Marinemuseum toegevoegd.

Ramschip

Het schip werd in 1868 in dienst gesteld samen met 3 zusterschepen, namelijk de Stier, de Buffel en de Guinea. Het was een belangrijk moment voor de modernisering van de Nederlandse scheepvaart. In plaats van houten schepen, werd overgestapt op robuust materiaal. De bedoeling van het schip was het rammen van andere schepen. De kracht van dit wapen werd echter sterk overgewaardeerd. Het is al moeilijk elkaar te raken met kanonnen dus in de praktijk bleek het ramschip niet goed te werken.

Onderzeeboot De Tonijn

De Tonijn, behorend tot de Potvisklasse, is een driecilinder onderzeeboot. In de periode van 1960 tot 1992 waren de driecilinder onderzeeboten de kern van de Nederlandse onderzeedienst. Zij hadden dan ook een primaire taak: het bestrijden van de Sovjetonderzeeboten. Door hun geruisloosheid en onzichtbaarheid waren ze uiterst geschikt voor het verzamelen van gegevens over schepen van het Warschau Pact. Hiertoe werden geheime patrouilles regelmatig uitgevoerd in de Middellandse Zee en in de Noordelijke IJszee.

Constructie

De Tonijn werd gebouwd bij de werf Wilton-Fijenoord in Schiedam. Het principe van de driecilinder voor onderzeeboten werd ontwikkeld door de Nederlander M. F. Gunning (1895 – 1972) . Door deze constructie werd de stabiliteit verbeterd en kon de boot dieper duiken dan andere onderzeeboten uit diezelfde tijd. De bemanning van De Tonijn bestond uit 67 leden: 27 manschappen, 20 korporaals, dertien onder-officieren, zes officieren, en een commandant. Dit was nog niet eens het maximum: de bemanning kon met maximaal 71 personen worden uitgebreid. Of dit ook gebeurde was afhankelijk van de reis.

Kijk voor meer informatie over het museum ook op de website.

Artbite

Artbite

Artbite

Museum informatie

Marinemuseum

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€13.00
Student | CJP€11.00
Kinderen (4 t/m 12 jaar)€8.00
Kinderen (t/m 3 jaar) Gratis
Museumkaart Gratis
VriendenLoterij VIP-KAART Gratis
Wil je naast het Marinemuseum ook het Reddingmuseum bezoeken? Dan koop je een combikaart. Voor alle informatie ga je naar de website van het museum. Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum