Herinneringscentrum Kamp WesterborkIn Herinneringscentrum Kamp Westerbork krijg je een beeld van wat zich in dit concentratiekamp heeft afgespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Herinneringscentrum heeft het doel de herinneringen aan de honderdduizend Nederlandse Joden, Sinti en Roma te behouden.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

De plek heeft een hele lange geschiedenis, vanaf 1931 tot 1971. De nadruk ligt vooral op de periode 1942 tot 1945. Nederland was destijds bezet door de nazi’s. Kamp Westerbork was toen in gebruik als doorgangskamp. Dit hield in dat grote groepen Joden, Sinti en Roma naar Kamp Westerbork werden gebracht en daar werden geconcentreerd om vervolgens gedeporteerd te worden naar vernietigingskampen in het oosten van Europa. Soms verbleven er zoveel mensen in het kamp dat er wel honderdenmensen in één barak sliepen.

De verhalen

In het museum wordt geprobeerd de verhalen van duizenden slachtoffers terug te brengen naar een persoonlijk verhaal, het verhaal van een individu. In het depot worden originele stukken die met de geschiedenis van het kamp te maken hebben bewaard. De tekeningen van spelende kinderen, de afscheidsbrieven en het beeldmateriaal geven een persoonlijke kijk op het verhaal dat zich hier heeft afgespeeld.

Kampcommandant Gemmeker

De woning van de voormalige kampcommandant staat op het terrein van het Kamp Westerbork. Albert Konrad Gemmeker was voor het grootste gedeelte de kampcommandant toen Westerbork een doorgangskamp was. Deze Duitse commandant had vanaf oktober 1942 de leiding over het kamp. Hij probeerde de mensen te laten geloven dat zedaadwerkelijk naarwerkkampengingen. Een groot deel van de belangrijke banen werd aan de gevangenen zelf gegeven. Gemmeker was verantwoordelijk voor negentig treinen die uit Westerbork zijn vertrokken.

De treinen

De Joden, Sinti en Roma wisten pas heel kort van tevoren wanneer zij met de trein mee moesten. Dit werd de avond voordat ze vertrokken voorgelezen. In een wagon zaten wel vijftig tot zestig mensen. Ouderen, kinderen, baby’s mannen en vrouwen door elkaar heen. Dit werd ook wel omschreven als haringen in een ton. De mensen hadden geen idee wat er met hen ging gebeuren en wat ze te wachten stond. Ze hadden hoop op het goede, maar ook angst voor wat er ging komen.

Ontdek de persoonlijke verhalen en leer wat zich hier in de geschiedenis heeft afgespeeld tijdens een bezoek aan Kamp Westerbork. Bekijk de indrukwekkende mini-docu en krijg een eerste impressie.

 

Promo | Herinneringscentrum Kamp Westerbork

De collectie van Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Museum informatie

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Oosthalen 8
9414 TG
Hooghalen

0593 - 592600
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:0017:00
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
18 en ouder€9.95
8 tot 18 jaar€4.95
Tot 8 jaar Gratis

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum