De collectie van Havezate MensingeGeschiedenis

Het landgoed Mensinge kent een rijke historie die begint in 1381. Het Havezate landgoed was toen leengoed van de bisschop van Utrecht. Havezate Mensinge is in bezit geweest van veel families. De laatste familie die het landgoed in bezit had, was de familie Kymmell. Bij een bezoekje aan het landgoed Mensinge maak je een reis door de eeuwen heen. Daarbij is het één van het boeiendste en meest bijzondere stukje erfgoed in Drenthe. Dit komt niet alleen door de ouderdom van het erfgoed, maar ook door de unieke inventaris. Het museum Havezate Mensinge ligt ook erg mooi op loopafstand van de brink met als middelpunt de 12e eeuwse Catharinakerk.

Unieke inventaris

Dit tot 1985 particulier bewoonde huis is een boeiend landgoed van Drenthe, omdat zowel de omgeving als het huis en het interieur in goede staat bewaard zijn gebleven. Kom langs en bekijk de authentieke inventaris van het erfgoed van Havezate Mensinge. De inventaris laat de rijke geschiedenis van de Havezate en haar bewoners zien. Neem binnen een kijkje en bewonder de monumentale kussenkast uit 1690. Bekijk een chaise longue in Empirestijl of bewonder de vele schilderijen, van familieportretten tot landschapsschilderijen. Ook is er een prachtige collectie porselein tentoongesteld. Bewonder de Chinese wijnpotten uit 1600 tot porselein uit de Kang Shi-periode. Naast deze bijzondere inventaris is er ook nog een koetshuis en een koetsierswoning te vinden.

Wandeling door het bos

Maak anders een heerlijke wandeling in het Mensingebos. Dwaal af en geniet van de adembenemende natuur. Bewonder de prachtige percelen eiken, beuken en dennen die worden afgewisseld met heide en verspreid liggende vennetjes. De perfecte plek om eventjes tot rust te komen en te genieten van niet alleen het erfgoed, maar ook de natuur eromheen.

Rondleidingen

Voor scholen en grote groepen zijn er speciale rondleidingen in het huis. Je kunt genieten van een spannende rondleiding waardoor je echt terug de tijd in gaat. De rondleiding wordt door twee historische personages gehouden, wat het nog realistischer maakt.

 

Deze video’s zijn mede mogelijk gemaakt dankzij de Provincie Drenthe en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

De collectie van Havezate Mensinge

Museum informatie

Museum Havezate Mensinge

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag13:0017:00
Donderdag13:0017:00
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€9.50
Kinderen (t/m 17 jaar) Gratis
Museumkaart Gratis

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum