Fries Museum – Door de ogen van… Ajouad El MiloudiJe bent geboren en getogen in Nederland, maar misschien zijn je ouders of grootouders dat niet. Twee totaal verschillende culturen waar je in dit geval dagelijks mee te maken krijgt. Of misschien ken je wel iemand waarbij dit het geval is. Maar wat ben je dan precies? Identificeer je je meer met de Nederlandse cultuur of toch liever met de cultuur van je ouders of grootouders? Een vraag die haast centraal komt te staan in deze editie van Door de ogen van… .

Samen met Ajouad El Miloudi baan je je een weg door de tentoonstelling Fenduq in het Fries Museum. De presentator, die onder andere bekend is van verschillende KRO-NCRV programma’s, komt in deze mini-docu opnieuw oog-in-oog te staan met de cultuur van zijn ouders. Door de ogen van Ajouad ontdek je de prachtige verhalen.

Fenduq

Glanzend hout, blinkend koper en geslepen parelmoer. In het Fries Museum komen materialen van over de hele wereld samen in verschillende ambachtelijk gereproduceerde motorblokken. Van de kleinste schroefjes tot de cilinderkop: elk onderdeel wordt met de hand nagemaakt door internationale ambachtslieden. Dit allemaal onder leiding van de Belgische kunstenaar Éric van Hove.

Van Hove werd geboren in Algerije als zoon van Belgische ingenieurs die zich inzetten voor ontwikkelingsprojecten. Toen het gezin terugkeerde naar België, volgde Éric zijn studie aan de kunstacademie in Brussel. Tegenwoordig woont de kunstenaar in Marakesh en werkt hij samen met verschillende ambachtslieden over de hele wereld.

Zo ook bij zijn grote overzichtstentoonstelling Fenduq. Hierin is te zien wat mensenhanden kunnen maken. Dit terwijl het werk je ook tegelijkertijd aan het denken zet over globale vraagstukken. Het motorblok staat voor de kunstenaar namelijk symbool voor de industrialisatie, die in veel landen het einde betekende van de klassieke ambacht. Echt handwerk moet plaats maken voor lopendebandwerk.

Fryske motor

Voor het Fries Museum ontwikkelt Éric van Hove een gloednieuw werk. Tijdens de tentoonstelling werkt de kunstenaar samen met vakmannen uit Friesland, Marokko, Zweden en Indonesië. Samen werken zij aan de motor uit een veldhakselaar. Deze Claas Jaguar veldhakselaar is namelijk een geliefd landbouwvoertuig op het Friese platteland. Er worden verschillende materialen en technieken in dit nieuwe kunstwerk gevoegd. Van Marokkaans houtwerk tot Hindelooper schilderwerk en van Indonesisch snijwerk tot Zweeds glaswerk. De maak van de ‘Fryske motor’ is ook in de tentoonstellingsruimte te aanschouwen.

Reis in de mini-docu samen met Ajouad El Miloudi naar het Fries Museum en laat je verwonderen door het vakmanschap.

Disclaimer: De tentoonstelling ‘Fenduq’ was vanaf 2 februari 2019 t/m 5 januari 2020 te bewonderen in het Fries Museum in Leeuwarden. 

Promo

Mini-docu

Museum informatie

Fries Museum
Wilhelminaplein 92
8911 BS
Leeuwarden

058 255 55 00
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€15.00
Groepen (min. 10 personen), p.p.€12.5
Combikaart Keramiekmuseum Princessehof€22.00
Kinderen t/m 17 jaar Gratis
Studenten, docenten, CJP en ISIC€7.5
Vrienden Fries Museum, Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-KAART, Leden Fries Genootschap, Vereniging Rembrandt, Veteranenpas en ICOM Gratis
Onderwijsgroepen (incl. begeleiding en educatief materiaal), per leerling€4.00
Begeleiders van rolstoelgebruikers Gratis
Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.