De collectie van het Frans Hals MuseumHet Frans Hals Museum is verdeeld over twee locaties: de hal en het hof. De locatie Hal is de culturele hotspot aan de Grote Markt in Haarlem. Daarnaast is het een mengeling van architectonische stijlen. De Hal is namelijk een samenvoeging van drie verschillende gebouwen uit verschillende tijden: de Vleeshal, het Vishuisje en de Verweyhal. Ontdek wat voor rol deze zalen hebben gespeeld in de geschiedenis.

Frans Hals

Waar en wanneer Frans Hals precies geboren is, is niet bekend. Wat we wel over hem weten is dat hij op jonge leeftijd naar Haarlem verhuisde met zijn ouders. Hier ging hij in de leer bij een oude meester en zette later ook een eigen atelier op. Binnen Haarlem is hij wel eens verhuisd, maar de stad heeft hij niet vaak verlaten.

Losse, ruwe schilderstijl

De schilderstijl van Frans Hals was anders dan die van zijn tijdgenoten. Hij gebruikte ruwe penseelstreken en schilderde ‘met een losse pols’. Als je dicht bij zijn werk staat, lijkt het soms een chaos. Maar wanneer je een stapje terugneemt, dan lijkt het werk erg realistisch.

Frans Hals kreeg in de 17eeeuw de prestigieuze opdracht om de schutterij te schilderen. Ook dit deed hij op zijn eigen manier. Dit werk is te zien in het Frans Hals Museum in Haarlem. Wat er vooral aan opvalt is dat het erg realistisch en hedendaags lijkt, alsof het een fotomoment is. Dus wanneer je in het museum bent, neem dan goed de tijd om naar dit werk te kijken en alle details in je op te nemen.

Het Hof

In het Hof kun je prachtige werken vinden van niet alleen Frans Hals, maar ook van veel andere kunstenaars die geïnspireerd werden door Frans Hals. Maar wat maakte Frans Hals nou zo bijzonder? Hals was een meester in het uitbeelden van levendigheid en beweging. Daarbij portretteerde hij ook de bevolking uit de lagere klasse: van de dorpsgek tot een lachende vissersjongen. Deze stijl was vernieuwend voor zijn tijd en sommige zeggen zelfs dat hij impressionistisch te werk ging. In het Frans Hals Museum leer je de diversiteit van zijn werk kennen en ontdek je welke impact hij had op latere schilders en kunstenaars van nu.

Promo

Mini-docu

The mission of MuseumTV is to introduce art and culture to the biggest audience possible. We do this on our joint video on demand platform for Dutch museums. Through our partners we bring the platform to the attention of the Dutch public actively.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
I agree with the terms and conditions and the privacy policy .