De collectie van het DrukkerijmuseumDeze video’s zijn mede mogelijk gemaakt dankzij de Provincie Drenthe en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Kijk eens om je heen. Posters, t shirts, boeken en nog veel meer. Ze hebben allemaal iets gemeen: een afdruk van een plaatje of een tekst. Het is duidelijk niet getekend, maar waar komt de afdruk nou vandaan?

Het unieke aan het Drukkerijmuseum is dat alle machines nog steeds in bedrijf zijn. Hierdoor heb je de kans om ook alle machines in werking te zien. Naast alle werkende machines kom je ook te weten waar het drukwerk vandaan komt. Hoe is drukwerk eigenlijk ontstaan?

Ontstaan drukwerk

We reizen terug naar 1440, waar de eerste drukwerkmachine is ontstaan. Toen heeft Gutenberg het drukken uitgevonden. Gutenberg had een kast vol letters gemaakt, deze werd gebruikt door alle landen in Europa. De kast werd wel aangepast voor verschillende landen. Zo had iedereen zijn eigen letterkast. Hoe zag een letterkast eruit? Het was een grote bak met allemaal vakjes, voor elke letter zijn eigen vakje. In het Drukkerijmuseum zie je hoe men vroeger deze letterkast gebruikte.

Maak een reis als boekdrukker

Breng een bezoekje aan het Drukkerijmuseum in Meppel om meer te weten te komen over (af)drukken. Stap binnen in het oude pakhuis en reis door de geschiedenis van de drukwerkkunst. Op deze reis ben jij de boekdrukker. Ga aan de slag met oude ambachtelijke technieken, zoals het maken van teksten door het gebruik van loden letters. Of sta achter de stampende drukpersen waar je woorden tot leven brengt. Laat je betoveren door de geuren van inkt en de geluiden van drukwerkmachines.

Voor jong en oud

Voor iedereen is het een gevuld dagje. Neem deel aan workshops en maak je eigen drukwerk. Zo kun je bijvoorbeeld bij de kinderdrukkerij langsgaan. Hier kunnen kinderen hun eigen drukwerken creëren. Of ga op ontdekking, bewonder muurschilderingen en doe de speurtocht. Ook is rekening gehouden met jarigen en de allerjongste bezoekertjes. Hiervoor zijn speciale activiteiten op maat gemaakt. Kortom, er is van alles mogelijk in het Drukkerijmuseum te Meppel!

Promo

Mini-docu

Museum informatie

Drukkerijmuseum Meppel
Kleine Oever 11
7491BK
Meppel

0522-242565
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:0017:00
Woensdag13:0017:00
Donderdag13:0017:00
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€7.5
65+€6.5
Kinderen€4.5
CJP€5.5
Museumkaart & Vrienden
Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum