Paleis Het Loo – Door de ogen van… Gerda Havertong

Afbeeldingen: Paleis Het Loo, Apeldoorn

Voor deze video gaat conservator Paul Rem in gesprek met Gerda Havertong: onder andere bekend als presentatrice, theatermaker, verhalenverteller en zangeres. Samen dwalen zij door het depot van Paleis Het Loo. Het paleis is momenteel gesloten in verband met grote renovatiewerkzaamheden. In 2021 opent het geheel vernieuwde museum zijn deuren met maar liefst 5.000 vierkante meter ondergrondse uitbreiding voor publieksfaciliteiten, tentoonstellingen en vernieuwde presentaties.

In het depot wandelen Gerda en Paul langs de vele stellingen, kasten en rekken en stoppen hier en daar voor een aantal interessante objecten. Gerda laat haar licht op deze objecten schijnen en blikt terug op haar verleden in Suriname.

Krulspelden

Eén van de uitgelichte voorwerpen van Paleis Het Loo is een krulspeld van voormalig koningin Juliana. Een voorwerp zó persoonlijk. En bijzonder, vindt Gerda, om het feit dat Juliana haar eigen haar krulde. Net zoals zij deed vanaf haar vijftiende, nadat zij haar haar ontkroesd had.

Het koffertje

Het koffertje van Juliana wekt bij Gerda herinneringen van vroeger op, namelijk aan haar reis naar Nederland. Toen Gerda van Suriname naar Nederland vertrok, reisde zij namelijk met een vergelijkbare koffer. Hierin nam zij haar gehele bezit uit Suriname mee.

Kinderwagen

Koningin Juliana is letterlijk in de wieg gelegd om koningin te worden. Haar kinderwagen bestond uit zilverwerk en enorme plakken ivoor. Gerda heeft haar kind daarentegen nooit in een wandelwagen vervoert, maar droeg haar in een doek op haar buik of rug. Wel had ze een speciale wieg voor haar kindje, gemaakt van zoutvlees-vaten zoals deze veel gebruikt werden in Suriname.

Door de ogen van… Gerda Havertong

Gerda groeide op in Suriname en besloot toen zij negentien jaar was om naar Nederland te gaan. Ze liet haar ouders, broertje en zusjes achter om hier te studeren. Nederland heeft Gerda veel goeds gebracht, zo stelt zij zelf. Van meisje tot vrouw, moeder tot grootmoeder. Zij heeft hier in Nederland wat van zichzelf achtergelaten, ondanks dat ze dat niet van plan was!

Dwaal door het depot van Paleis Het Loo en ontdek de kijk van Gerda Havertong op de koninklijke collectie.

Deze video’s zijn mede mogelijk gemaakt dankzij het VSBfonds, Prins Bernhard Culuurfonds, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting en Vluchtelingenwerk Nederland.

vsb fonds, museumtv   Prins Bernhard Cultuurfonds logo MuseumTV

Gravin van Bylandt Stichting satire

Paleis Het Loo
Koninklijk Park 1