De waanzin nabij – Van Gogh en zijn ziekte

Op 23 december 1888 sneed Vincent van Gogh zijn linkeroor af. Dit was het begin van een reeks ernstige inzinkingen die hem plaagden tot aan zijn tragische zelfmoord anderhalf jaar later. Waar Vincent precies aan leed is niet bekend, maar zijn ziekte had een grote weerslag op hem. Van Gogh was namelijk vaak dronken, leefde in armoede en vertoonde excentriek gedrag. Volg zijn levensverhaal in ‘De Waanzin Nabij – Van Gogh en zijn ziekte’.

De moeilijke jaren van Vincent

‘Vincent van Gogh – De waanzin nabij’ is één van de weinige tentoonstellingen waarbij de focus ligt op de ziekte en de laatste levensjaren van Vincent van Gogh. Nadat van Gogh twee jaar in Parijs had gewoond, vertrok hij naar het zuiden van Frankrijk. Dit deed hij, omdat de stad hem had vermoeid. Bovendien wilde hij naar een warmer klimaat waar meer licht en kleur te vinden was. Hier begon hij de samenwerking met Gaugin. Nadat Gaugin vertrok en Van Gogh instortte, werd hij opgenomen in het ziekenhuis. Na een maand weer thuis te zijn, werd er geprotesteerd door de mensen van Arlès, waar Van Gogh destijds woonde. Zij vonden Van Goghs toestand niet stabiel genoeg om alleen te wonen. Er werd zelfs een proces verbaal geschreven die hem dwong naar een instituut te vertrokken. Echter besloot Van Gogh zelf al om zich op te laten nemen. In 1890 schoot hij zichzelf door de borst. Diezelfde ochtend had hij nog aan een schilderij gewerkt, deze is ook te vinden in het museum.

Kijk voor meer informatie ook de website.

Van Gogh Museum
Museumplein 6
1071 DJ

info@vangoghmuseum.nl