De collectie in de Schatkamer van Stadsarchief AmsterdamWie denkt aan Amsterdam, denkt aan de gouden eeuw. In De Schatkamer van het Stadsarchief Amsterdam leer je ook andere verhalen over de stad kennen. Begin dit jaar is de Schatkamer helemaal opnieuw ingericht. In het monumentale safe deposit worden nu twaalf verhalen uitgelicht. Aan de hand van verschillende archiefstukken wordt elk verhaal verteld. Deze twaalf verhalen nemen je mee naar hoe mensen per tijdsperiode leefden in Amsterdam. Zo leer je aan de hand van bronnen hoe de stad door de jaren heen veranderd is. Voorbeelden van verhalen die behandeld worden zijn grote onderwerpen zoals de slavenhandel en de Jodenvervolging. Maar ook Artis en de Provo komen langs.

Hoogtepunt: Gouden Eeuw

Amsterdam is door de tijd heen gefotografeerd, zo bijvoorbeeld ook in de Gouden Eeuw. De stad groeit enorm, onder andere door immigranten die een nieuw bestaand wilde opbouwen in Amsterdam nadat ze zagen hoe goed het ging met onder andere de handel. Wat betreft de relatie tussen vroeger en nu: er is in het Amsterdam van nu veel terug te zien van wat er in die tijd ontstaan is. Dit laat de Schatkamer goed zien in een animatie van hoe Amsterdam in de Gouden Eeuw groeide: aanleg van straten, graven van grachten, bouwen van huizen. “Als je die animatie gezien hebt dan weet je alles!” Aldus conservator Erik Schmitz.

Dieptepunten: 18e eeuw en WOII

Zo goed dat het ging met Amsterdam in de Gouden Eeuw, zo slecht ging het in de 18e eeuw. De handel was ingestort en de stad kende veel armoede. Veel kinderen werden te vondeling gelegd met een briefje erbij waarop de naam van het kind stond en tot welke religie hij of zij gedoopt was. De Schatkamer bevat een vitrine vol met dat soort briefjes. Hierdoor wordt er een beeld geschetst van hoe arme mensen toch even op hun manier kunnen uitleggen waarom ze hun kind te vondeling legden. Ook de negatieve tijden van de Tweede Wereldoorlog worden gerepresenteerd in het museum, met verschillende kenmerkende museumstukken die de periode van Amsterdam tijdens WO2 laten zien.

Amsterdamse fotografen

Ook zijn een aantal foto’s van grote Amsterdamse fotografen geselecteerd die te bewonderen zijn in de bovengalerij. Zo zijn er prachtige prenten te zien van Bernard Eilers, Jacob Olie, George Breitner, Cor Jaring en Wim van der Linden. Onder dit artikel vindt u wat foto’s uit de galerij die te zien is in het Stadsarchief.

Het Stadsarchief in hartje Amsterdam is gehuisvest in gebouw De Bazel. Voorheen was het een hoofdkantoor van de Nederlandsche Handelmaatschappij en de ABN AMRO. Een pronkstuk van de Nederlandse 20e-eeuwse architectuur. De schatkamer bevindt zich in de kelder van het Stadsarchief van Amsterdam en is gratis te bezoeken. In het weekend kunnen bezoekers meelopen met een rondleiding door het museum. Deze beginnen om 14.00 en kosten €6 per persoon. Reserveren kunt u hier doen.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Promo

Mini-docu

Artbite

Museum informatie

Stadsarchief Amsterdam
Vijzelstraat 32
1017 HL
Amsterdam

31 (0)20 - 25 11 511
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag12:0017:00
Zondag12:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€7.5
Kinderen 13 tot 18 jaar, CJP, Archiefpas & studenten€5.00
De toegang tot het Informatiecentrum, Studiezaal Originelen, Schatkamer en Filmzaal is gratis.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.