De Eregalerij van de Nederlandse fotografie

In de korte film over het Nederlands Fotomuseum neemt de curator, Guinevere Ras, je mee langs de Eregalerij van de Nederlandse fotografie. In deze Eregalerij hangen 99 topstukken uit de fotografische geschiedenis. De speciale selectiecommissie van de Eregalerij heeft de foto’s geselecteerd die de ontwikkelingen van de fotografie in Nederland weergeven.

De Eregalerij

In de Eregalerij van het Nederlands Fotomuseum zijn diverse topstukken te bezichtigen uit de Nederlandse fotografische geschiedenis. Er is bij de samenstelling van de Eregalerij gelet op maatschappelijke waarde, of het werk historisch is of over artistieke kwaliteit(en) beschikt. Daarnaast is er bij deze tentoonstelling ook expliciet gelet op meerstemmigheid. Dat houdt in dat je in de Eregalerij ook foto’s ziet die voorheen over het hoofd zouden worden gezien in de grote traditionele witte kamer. Hierdoor zie je in de Eregalerij dus ook dat er kwetsbare onderwerpen worden aangesneden, zoals het slavernijverleden van Nederland.

Diverse onderwerpen aangekaart

De korte film neemt je mee langs de favoriete stukken van Guinevere. Zij legt je bij iedere afbeelding uit wat er te zien valt en wat de achtergrondinformatie is van de foto. Daarbij kaart ze diverse onderwerpen aan: de geschiedenis van fotografie, zoals de eerste foto’s die gemaakt werden met een koperen plaat en schadelijke jodium gassen; Nederlandse handel; en de rol van sociale media in fotografie, zoals de democratisering van het maken van foto’s.

Persoonlijke bijdrage

De Eregalerij bestaat uit 99 stukken en is daarmee nog niet compleet. Daarvoor is een persoonlijke bijdrage nodig van de bezoekers van de tentoonstelling. Het Nederlands Fotomuseum biedt jou de mogelijkheid om de 100e foto te maken en deze in het museum tentoon te stellen. Hiermee heb jij dus als bezoeker de mogelijkheid om met jouw fotokeuze de Eregalerij af te maken.

Ook zo enthousiast geworden? Bestel dan alvast jouw kaartjes voor een bezoek aan het  Fotomuseum in Rotterdam!

Promo | De Eregalerij in het Nederlands Fotomuseum

Ontdek de Eregalerij van het Nederlands Fotomuseum

Nederlands Fotomuseum
Las Palmas Wilhelminakade 332