De collecties van MuzeeAquarium Delfzijl

Het MuzeeAquarium heeft een gevarieerd aanbod: een unieke combinatie van een natuurhistorische en cultuurhistorische collectie met een aquarium waarin vissen en andere zeedieren van de Wadden- en Noordzee te zien zijn.

Natuurhistorisch

De natuurhistorische presentatie laat het ontstaan van de aarde zien: gesteenten, mineralen, de bodemopbouw en fossielen. Bijzonder is de collectie schelpen en fossielen.

Schelpen

Het MuzeeAquarium heeft in de loop van de tijd een indrukwekkende collectie schelpen opgebouwd. Er zijn natuurlijk schelpen die op de Nederlandse stranden gevonden kunnen worden, maar ook schelpen van over de hele wereld. De grootste en zwaarste schelp is de doopvontschelp: hij is een meter in doorsnee en weegt 200 kg!

Geologie

Hoe oud is de aarde? Wat zit er binnenin de aarde? Hoe ziet een meteoriet eruit? Allemaal vragen die beantwoord worden in de geologie-presentatie in het museum. Je kijkt recht in de kolkende magma, je ziet verschillende mineralen en gesteenten, zelfs fluorescerende, en er zijn bijzondere fossielen te zien.

Archeologie

Het eerste dat opvalt in de archeologie-zaal is het hunebed. Het is het meest noordelijke hunebed van Nederland, gevonden in de buurt van Delfzijl. In de vitrine wanden eromheen wordt meer verteld over het leven in die tijd. Achter het hunebed zie je een landschap op een groot scherm: zo kan het er in de tijd van de hunebedbouwers uit hebben gezien. Er zijn vondsten te zien uit de Romeinse tijd, maar ook uit de late middeleeuwen, zoals schoenen: die zijn na eeuwen in de grond gezeten te hebben nog steeds goed herkenbaar.

Cultuurhistorisch

Het cultuurhistorische gedeelte laat je kennis maken met de wierdentijd en de inmiddels verdwenen middeleeuwse dorpen. Dan gaat het verder met de geschiedenis van Delfzijl als vestingstad, de Franse tijd, de Tweede Wereldoorlog, de wederopbouw en de vestiging van grote industrieën.

Scheepvaart

De geschiedenis van Delfzijl is nauw verweven met de scheepvaart. In de Wagenborgzaal wordt de geschiedenis van de scheepvaart getoond: er is bijvoorbeeld een vitrine met 24 scheepsmodellen, waarover de bezoeker via touchscreens informatie kan opvragen. Thema’s als communicatie en navigatie op zee – vroeger en nu, het loodswezen, de zeevaartschool, scheepsbouw, modellen van Bronsmotoren en een zeilmakerij worden in deze zaal gepresenteerd.

Historie van Delfzijl

Dat Delfzijl van oorsprong een vestingstad is geweest ter verdediging van de zeesluizen is nauwelijks meer te zien vandaag de dag. Maar in het museum staat een maquette die de vroegere contouren van de stad weer zichtbaar maakt. Daarnaast wordt aandacht besteed aan Delfzijl tijdens de oorlogsjaren, de wederopbouw en de vestiging van de grote industrieën, – toen de prognose nog was dat Delfzijl uit zou groeien tot een stad met 50.000 inwoners.

Rariteitenkabinet

Het MuzeeAquarium is voortgekomen uit een museum dat in de jaren ’30 van de vorige eeuw in Delfzijl stond: het museum voor Overzeesche Handelsbetrekkingen.  Van deze vroegere collectie zijn nog overblijfselen te zien in het rariteitenkabinet: van scheepvaart souvernirs tot rariteiten uit de natuur. Het rariteitenkabinet vertelt ook het verhaal over hoe een serie verzamelingen uit kan groeien tot een heus museum.

Bekijk de video’s op onze website en ontdek alles over het museum. Reis af naar MuzeeAquarium Delfzijl en aanschouw de collectie!

Promo

Mini-docu

promotion white museumtv playbutton museumtv

Login of registreer gratis om de volledige video te bekijken.

Inloggen Registreren

MuzeeAquarium Delfzijl