De collecties van het Valkerij en Sigarenmakerij Museum

Museum Valkerij en Sigarenmakerij

Het Valkerij en Sigarenmakerij Museum heeft zoals je aan de naam al kan horen twee collecties; de valkerij en de sigarenmakerij. Het museum is gevestigd in een voormalig klooster en bevindt zich in Valkenswaard. Deze locatie is vanwege de cultuurhistorische betekenis van de beiden onderwerpen die aan deze stad verbonden zijn.

Valkerij

De valkerij is de kunst van het jagen met afgerichte roofvogels op andere vogels en kleine zoogdieren. In dit museum wordt de valkerij uit Europa laten zien. De valkeniers uit Valkenswaard hebben hier namelijk een hoofdrol in gespeeld.

De valkerij is een kunst die voornamelijk in de periode van 1650 tot en met 1850 werd beoefend. Het werd onder andere gebruikt door mensen van adel om hun gasten mee te vermaken. Zelfs op Paleis het Loo is vroeger de valkerij beoefend!

Bij deze collectie wordt de kunst van de valkerij levensecht tentoongesteld. Je kunt onder andere verschillende soorten opgezette vogels bekijken die voor de valkerij zijn gebruikt. De valkenkamer – zoals hij er vroeger uit heeft gezien – is in het museum nagebouwd en te bezichtigen. Ook worden er verschillende benodigdheden met betrekking op de valkerij tentoongesteld.

Sigarenmakerij

De sigarenmakerij speelde vanaf de 19e eeuw in Valkenswaard een hele grote rol. Op een gegeven moment werkte zelfs meer dan de helft van de Valkenswaardse bevolking in de sigarenmakerij!

Ook bij deze collectie wordt het maken van sigaren levensecht tentoongesteld en leer je op die manier hoe sigaren worden gemaakt. Bekijk een grote collectie aan foto’s van verschillende sigarenmakerijen uit Valkenswaard en leer meer over de oprichters van de firma ‘Van Best’. Verder is er een scala aan mooie sigarenverpakkingen, etiketten en sigarenbandjes te bewonderen.

Bezoek het Valkerij en Sigarenmakerij Museum in Valkenswaard als je meer wil leren over de rijke geschiedenis van deze kunsten en je jezelf wil laten onderdompelen in roofvogels en sigaren!

Promo

Mini-docu

promotion white museumtv playbutton museumtv

Login of registreer gratis om de volledige video te bekijken.

Inloggen Registreren

Kinderen tot 7 jaar Gratis
Museumkaart Gratis
Sponsors, donateurs en vrienden Gratis
Het museum is gesloten: Nieuwjaarsdag, karnaval, Koningsdag, Hemelvaart, eerste en tweede Kerstdag, oudejaarsdag.