De collecties van het Valkerij en Sigarenmakerij MuseumHet Valkerij en Sigarenmakerij Museum bestaat uit twee collecties. Het Valkerij Museum geeft een beeld van de valkerij in de periode 1650 tot en met 1850, een periode waarin koningen en hoge adel hun gasten vermaakten met het “vederspel”. Het Sigarenmakerij Museum geeft een beeld van de ontwikkeling van de sigarenmakerij in Valkenswaard vanaf 1865 tot de neergang.

Het Valkerij Museum

Het vluchtbedrijf, het jagen met vogels, is één van de spectaculairste vormen van jacht. Valkerij is de kunst de jachtvogel zodanig onder controle te hebben dat men hem op een bepaald tijdstip zijn vlucht op een vrije prooi in de vrije natuur kan laten uitvoeren. Gedurende vele eeuwen, van de 14e tot en met de 19e eeuw, werd de valkerij gebruikt voor het vermaak van rijke aristocraten en vorstenhuizen.

Heden

Door landschapsveranderingen en de komst van het hagelgeweer werd de valkerij steeds minder beoefend. De hoge kosten van het houden van jachtvogels waren voor de vorsten nog maar moeilijk op te brengen. In de 19e eeuw kwam het einde van de valkerij snel in zicht. Vandaag de dag wordt de valkerij nog slechts beoefend door hobbyisten. Daarnaast wordt de valkerij ingezet bij het bestrijden van vogeloverlast.

De collectie

In het Valkerijmuseum is alles te zien uit deze vervlogen tijden. Hoe leefden de mensen, wat trok hen aan in de valkenvangst, hoe en waar vingen en trainden zij hun valken? Herbeleef de geschiedenis en maak kennis met de hedendaagse valkenier.

Het Sigarenmakerij Museum

In Valkenswaard waren door de tijd heen ca. 70 grotere en kleinere sigarenfabriekjes gevestigd. De grootste daarvan kregen internationale allure.

De geur van de sigaar is uit Valkenswaard verdwenen, maar niet uit het museum. Daar kun je hem nog opsnuiven en zien hoe de sigarenmakers hun vak beoefenden. Gereedschappen, werktuigen, machines en attributen, kortom alles wat met de sigarenindustrie te maken heeft is er te zien. En met een beetje geluk tref je er een echte sigarenmaker aan.

De collectie

Aan de hand van films, foto’s, gereedschappen, bijzondere gebruiksvoorwerpen, machines en documenten kom je alles te weten over de geschiedenis van de sigarenindustrie.

De schakel tussen Valkerij en Sigarenmakerij is de rijke Engelse valkenier Richard Hamond, een tijd lang woonachtig in Valkenswaard. Bij zijn overlijden in 1845 liet hij een kapitaal van 24.000 gulden na aan Jan van Best, die het in 1865 gebruikte om er een sigarenfabriek mee te starten.

Promo

Mini-docu

Museum informatie

Valkerij en Sigarenmakerij Museum
Oranje Nassaustraat 8b
5554 AG
Valkenswaard

040-20 45 111
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag13:0017:00
Donderdag13:0017:00
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€6.00
Kinderen van 7 tot 18 jaar/ C.J.P. pas€4.00
Groepen vanaf 30 personen€5.00
Schoolklassen€3.00
Kinderen tot 7 jaar Gratis
Museumkaart Gratis
Sponsors, donateurs en vrienden Gratis
Het museum is gesloten: Nieuwjaarsdag, karnaval, Koningsdag, Hemelvaart, eerste en tweede Kerstdag, oudejaarsdag.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum