De collectie van Veluws Museum Hagedoorns Plaatse

Tijdreis

Het museumterrein van Hagedoorns Plaatse is een boerenerf met een 300 jaar oude boerderij, schuren, een hooiberg, een bijenstal, een moestuin,  een weide met fruitbomen en een wisseltentoonstellingsruimte. In de wisseltentoonstellingsruimte zijn elk jaar andere tentoonstellingen te zien op het gebied van streekgeschiedenis en eigentijdse kunst. In 2020 zal deze expositieruimte geheel in het teken staan van onderduiken in WOII in Epe.

Het museum

Het museum toont hoe er vroeger werd geleefd en hoe het eraan toegaat op een boerderij. Niet alleen kan je de stallen bekijken, ook zie je de mooie wagens pronken en kan je een kijkje nemen in de keuken en woonkamer van de oude boerderij. Hier zul je ontdekken dat het leven op de boerderij een stuk simpeler was, maar ook een stuk harder werken. De boer had nooit vrij en moest 7 dagen in de week werken, om te zorgen dat er eten op tafel stond. De boerderij was vroeger zelfvoorzienend, samen met het vee en de groentes die er werden verbouwd. Daarnaast zijn er dus altijd wisseltentoonstellingen te vinden in de moderne schuur naast de oude boerderij.

Onderduiken op de boerderij

In de Tweede Wereldoorlog (WOII) zochten veel mensen uit Nederland een veiliger heenkomen op de Veluwe. Ook boerderijen op de Noord-Veluwe herbergden velen. Het museum wil met de expositie “Onderduiken op de boerderij – 75 jaar bevrijding” een beeld geven van het leven tijdens de Duitse bezetting op het platteland in deze regio.  Het geeft een indringend en aangrijpend beeld van de spanning en onzekerheid in het dagelijks leven van alle Nederlanders en in deze tentoonstelling met name van de inwoners van Epe, Vaassen, Oene en Emst.

Verzetsmensen, Joden, evacués, geallieerde militairen, velen zochten hun toevlucht in boerderijen op de Noord-Veluwe. Een aantal van deze schuilplaatsen zijn nagemaakt op het terrein en in de boerderij van Hagedoorns Plaatse, zoals een zogenaamde “riesemiete” waar bezoekers zelf in kunnen kruipen. Hoe het moet zijn geweest om in angst een lange tijd in een kleine, benauwde ruimte door te brengen in kou, vorst of grote hitte is gelukkig niet voor te stellen. Maar een visuele indruk van de ontberingen is zo wel mogelijk. Ook van de creativiteit op oplossingen te verzinnen en realiseren.

De tentoonstelling kijkt terug op een donkere periode uit de geschiedenis en wil laten zien waarom vrijheid iets is om te vieren en te koesteren, nu en in de toekomst. Een belevingstentoonstelling voor volwassenen en kinderen van 02 juni tot 19 december 2020.

Mini-docu

Promo

Veluws Museum Hagedoorns Plaatse
Ledderweg 11
8161 SZ
Epe

Entree volwassenen€5.5
Entree kinderen 4 t/m 12 jaar€2.5
Entree kinderen 0 tot 4 jaar Gratis
Entree Vrienden Gratis
Entree Museumkaart houders Gratis
Begeleiders basisschoolgroep Gratis
Kindermiddag/kinderfeestje€5.5
Kindermiddag/kinderfeestje€7.5
Kindermiddag met Museumkaart€3
Kijk voor de actuele openingstijden op de site van het museum.