De collectie van Stadsmuseum Groenlo

In de zestiende eeuw ontbrandde in het keizerrijk van Karel V een machtsstrijd waarbij de godsdienst een belangrijke rol speelde. In de Nederlanden was er een strijd tussen de katholieke Spaanse koning en protestantse opstandelingen onder leiding van de Oranjes. In Duitsland streden de katholieke opvolgers van Karel V tegen de protestantse koningen en edelen en deze oorlog staat bekend onder de Dertigjarige oorlog.

Het Stadsmuseum geeft een beeld van die strijd, van de belegeringen, het treurige leven van de burgers, van de soldaten die uit heel Europa kwamen en als huurlingen de gevechten aangingen. Een oorlog die begon in 1568 en gelijktijdig met de Dertigjarige Oorlog eindigde in 1648 met de vrede van Münster.

Dit beeld wordt gegeven aan de hand van verschillende collectie onderdelen. Zo hebben ze een film, een maquette en een prentenkabinet om het verhaal de ondersteunen en zo levendig mogelijk over te brengen. Hieronder zullen een paar tentoonstellingsruimtes worden toegelicht.

Archeologiekamer

Tijdens de vele opgravingen en verbouwingen in Groenlo in de afgelopen decennia zijn veel bodemvondsten veilig gesteld. Een mooie collectie van deze bodemvondsten zijn in de archeologie-kamer te bewonderen.

Circumvallatielinie

Een circumvallatielinie is een verdedigingswerk, gebouwd door belegeraars rondom een belegerde stad. Deze linie was een belangrijk onderdeel van het Beleg van Grol (Groenlo) in 1627 door Frederik Hendrik. Om de stad werd een gesloten linie aangelegd waar niemand naar binnen of buiten kon. Zo kon Frederik Hendrik Grol belegeren en veroveren op de Spanjaarden.

De circumvallatielinie van 1627 wordt in het museum mooi gepresenteerd, waarbij speciale aandacht geschonken wordt aan de beleving van kinderen.
Om een leger van 25.000 soldaten te voorzien van alle benodigde middelen is al een huzarenstukje op zich.

De woonkamer

In de zeventiende eeuw speelde in het leven van een rijke familie de woonkamer een belangrijke rol. Verplichte inkwartiering van huursoldaten in de woningen maakte het leven van de burgers er echter niet gemakkelijk op. Voedsel was in oorlogstijd een blijvende zorg. Om de sfeer weer te geven is in het museum een woonkamer nagebouwd.

Bezoek aan de kerkers

De historische kerkers onder het oude stadhuis van Groenlo zijn iedere woensdag- en zaterdagmiddag geopend voor de individuele gast.
Bekend is dat de kerkers rond 1600 tegelijkertijd met het oorspronkelijke stadhuis zijn gebouwd.
Er is een hele namenlijst gevonden van mensen die er gevangen hebben gezeten. Blijkbaar was het een soort huis van bewaring waarin mensen wachtten op hun daadwerkelijke straf. Omdat lange opsluiting in een gevangenis te kostbaar was, kwam dat ook nauwelijks voor.

Mini-docu

Promo

Stadsmuseum Groenlo

Maandag12:0016:30
Dinsdag12:0016:30
Zondag Gesloten

Kinderen t/m 12 jaar€2.5
vanaf 13 jaar€5
Kijk voor de actuele openingstijden op de site van het museum.