De collectie van Stadhuismuseum ZierikzeeHet Stadhuismuseum Zierikzee is gevestigd, zoals de naam doet vermoeden, in het oude stadhuis van Zierikzee. Vanuit hier regeerde het stadsbestuur. Het grootste object van het museum is het stadhuis zelf; een monumentaal pand van ruim 450 jaar oud. Dit gebouw was het kloppend hart van het oude Zierikzee. Niet alleen het stadsbestuur zetelde hier, maar ook de rechtbank, het waterschap, de vleeshal en de waag waren in dit gebouw gevestigd. Bijzonder aan het pand zijn onder andere de eikenhouten zolderkapconstructie en de stijlkamers. In de nieuwe tentoonstellingszaal komen de topstukken van de gemeentelijke collectie prachtig bijeen in een verhaal over stad, land en water.

Cristóbal de Mondragón

In de zaal genoemd naar de bovenstaande Spaanse gouverneur, wordt het verhaal verteld van de belegering van Zierikzee onder leiding van Cristóbal de Mondragón. De Mondragón is in Zeeland bekend als Spaans gouverneur en bevelhebber tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Op diverse eilanden heeft hij zijn sporen nagelaten. Hoewel dit veelal getuigenissen zijn van oorlog en geweld, is er in zijn eigen tijd bij vriend en vijand ook respect voor zijn persoon en zijn manier van handelen. In de afgelopen eeuwen ontwikkelde dat positieve beeld zich verder.

Ondanks zijn rol als geducht belegeraar van Zierikzee in 1575-1576, heeft Cristóbal de Mondragón in die stad zo’n goede naam verworven dat hij al decennialang wordt herinnerd met ‘zijn’ zwaard op de toren van de Noordhavenpoort. Zijn faam leidt in 2002 zelfs tot een toeristische wandelroute, het Mondragónpad. Vanaf eind april 2020 heeft Zierikzee weer een hotel met de naam van de commandant, ondergebracht in hetzelfde pand als waarin tussen 1947 en 1996 ook een hotel en een café-restaurant met de naam Mondragón gehuisvest zijn geweest.

Leer meer over de geschiedenis van Zierikzee. Bekijk de documentaire en breng een bezoek aan het museum.

Mini-docu

Promo

Museum informatie

Stadhuismuseum Zierikzee
Meelstraat 6-8
4301 EC
Zierikzee

0111-454 464
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Voltarief€8.50
Jeugd 6 t/m 18, CJP€4.50
Museumkaart Gratis
ICOM Gratis
Vereniging Rembrandt Gratis
Kinderen tot 6 jaar Gratis

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum