De collectie van Slot ZuylenDit slot in Zuylen mag dan wel middeleeuws zijn, de verhalen die de dikke kasteelmuren huisvesten zijn vandaag de dag misschien wel relevanter dan ooit. Met zijn centrale ligging in een 1,5 hectare groot park onder de rook van de stad Utrecht, is het slot zowel voor museumfanaten als natuurliefhebbers een ideale plek om hun hart op te halen.

Vechten om een plek

Het verhaal van Slot Zuylen begint in de dertiende eeuw, wanneer de Steven van Zuylen een donjon (woontoren) bouwt op een strategisch gelegen plek aan de Vecht. Dit maakt het slot tot één van oudste kastelen aan de Vecht. De plek was niet alleen geliefd om zijn strategische ligging, maar ook om de vruchtbare grond eromheen. Om die reden ontstonden er verschillende conflicten om de toren, totdat deze tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten met de grond gelijk werd gemaakt. Hierna blijft er bijna een eeuw slechts een ruïne over, totdat in de 16de eeuw er zich een nieuwe eigenaar aandient.

Slot Zuylen en zijn wederopstanding

Deze nieuwe eigenaar is de edelman Willem van Rennenberg. Hij bouwt een waterslot op de plek waar eerst enkel een woontoren stond. In 1656 komt het slot door overerving in het bezit van de familie Van Tuyll van Serooskerken, die ongeveer een jaar later besluiten om het pand grondig te verbouwen. Het slot verliest zijn verdedigende functie en wordt omgeturnd tot een woonhuis in Franse stijl. Dit betekent dat de loopbrug verdwijnt en het terrein symmetrisch wordt met een groot voorplein. Deze verbouwing is gelijk de laatste grote ingreep in het gebouw. In de jaren ’50 van de vorige eeuw ondergaat het enkele kleine restauraties, waarna het de functie van een museum krijgt.

De verzamelwoede van familie Van Tuyll van Serooskerken

Het bijzondere aan Slot Zuylen is het feit dat het bijna driehonderd jaar bewoond is door één familie. De familie Van Tuyll van Serooskerken was daarnaast niet alleen trots bewoner van het slot, ze verzamelden fanatiek. In het museum vind je vandaag de dag daarom nog een enorme verzameling schilderijen, meubels, porselein en zilver.

Voor meer informatie over Slot Zuylen bezoek je de website van het museum. Om alvast een impressie te krijgen van het kasteel, bekijk je onze korte documentaire. Vind je het leuk om terug in de tijd te gaan? In 2018 brachten we ook al een bezoek aan Slot Zuylen.

Promo | De collectie van Slot Zuylen

De collectie van Slot Zuylen

Museum informatie

Slot Zuylen
Tournooiveld 1
3611 AS
Oud Zuilen

030 2440255
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€13.00
Groep vanaf 15 personen (volwassenen)€11.00
BankGiroLoterij VIP-kaart€10.00
CJP/studenten/U-pa€9.5
Kinderen€6.75
Groep vanaf 15 personen (kind)€5.00
Alleen tuin€3.5
Museumkaart, Vereniging Rembrandt, Vrienden & ICOM Gratis
Let op: van 1 november tot 1 april alleen op zaterdag en zondag geopend van 11.00u tot 17.00u.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum