De collectie van Scheepswerf C.A. MeermanIn de collectie van Scheepswerf C.A. Meerman ontdek je alles over de historie van de scheepsbouw in Arnemuiden.

Werkend museum

De scheepswerf van Arnemuiden is al meer dan 250 jaar oud. De werf is zeven generaties lang in het bezit geweest van de familie Meerman. Op de werf, die tot op heden nog gebruikt wordt door particulieren, zijn veel verschillende boten gebouwd. In 2004 is de werf  omgezet naar een werkend museum. Zelfstandige bootbezitters kunnen hier aan hun boot werken aan de hand van het oude ambacht en bezoekers kunnen het echte leven op een werf ervaren. 

De laatste van zijn soort

Op de werf vind je een kleine hoogaars die nog afkomstig is uit de Tweede Wereldoorlog. Een hoogaars is een klein schip wat vroeger werd gebruikt om vracht te verplaatsen of dat diende als een veerboot. Er gaan verhalen rond dat twee onderduikers in 1942 de bouwers zijn van deze hoogaars. Men kan niet vaststellen wat hiervan waar is, maar de boot zelf is wel al bijzonder. De maat is namelijk de laatste van zijn soort. Bovendien is hij op de historische scheepswerf in Arnemuiden gebouwd, waar hij nu dus nog steeds staat.

Helling

Op het terrein van de werf kan je een replica van de sleehelling vinden. Deze sleehellingen werden gebruikt om de boten uit het water te trekken. Dit was een zwaar karwei, maar kon met man- en paardenkracht toch worden voltooid. Hoe je zo’n zwaar schip uit het water trekt kan je zien in een op schaal gemaakt model. Deze is door de vader van de laatste werfbaas ontwikkeld. Hier zie je goed welke inspanning men moest leveren om de boot op het droge te krijgen.

Meer weten over het museum? Bezoek dan de website

Promo | De collectie van Scheepswerf C.A. Meerman

De collectie van Scheepswerf C.A. Meerman

Museum informatie

Historische Scheepswerf C.A. Meerman
Zuidwal 63
4341 CH
Arnemuiden

+31(0)118 795 324
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag13:0017:00
Donderdag Gesloten
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Entree€4.50
<12 jaar Gratis
combi werf en museum Arnemuiden€7
April t/m oktober geopend. In juli en augustus ook geopend op vrijdagen

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.