De collectie van Openluchtmuseum OotmarsumKijk je ogen uit tijdens een bezoek aan Openluchtmuseum Ootmarsum. Een park van maar liefst twintigduizend vierkante meters waarin je kunt proeven van de geschiedenis van het Twentse boerenbestaan. Vergaap je aan de pracht en praal in de Weemhof, waar een prachtige verzameling werken je vertelt over de werkzaamheden op het land, maar ook een inkijk biedt in de bestuurders die de omgeving jarenlang hebben gecontroleerd. Bij Openluchtmuseum Ootmarsum voel je de aanwezigheid van de Hofmeijer, Droste en Commandeur. De voormalig heersers over het Twentse land. In 1806 kwam er een einde aan het bewind van de drie. Dat was het jaar dat Lodewijk Napoleon, het broertje van Napoleon Bonaparte, zijn intrede maakte als koning van Nederland. 

Blik op vroegere tijden

Verdeeld over het terrein vind je twintig gebouwen. De meeste daarvan zijn boerderijen in de Saksische bouwstijl. Dat wil zeggen: veel eikenhout, gedekt met oude pannen en een zeer authentieke inrichting. Het is net alsof de laatste bewoners het terrein nooit hebben verlaten. Zo is te zien hoe men hun eten langer houdbaar maakte, door het in te leggen in weckpotten, maar kun je ook een kijkje nemen in de slaapvertrekken of vertoeven in de keukens en de werkruimtes. 

Luxueuze vertrekken

Op vijf minuten lopen van het museum vindt men het Drostenhuis, hier leefde de Drost van Twente die aangesteld was door de stadhouder. Hij mocht rechtspreken en belasting heffen. De ruimte heeft de jaren niet overleefd, en bleef vervallen achter. Door inzage in vroegere testamenten volledig in ere hersteld. De ruimte wordt gekenmerkt door zijn empirestijl, met veel schilderijen en pracht en praal.

Meer weten over het museum? Bezoek dan de museumpagina of surf naar de website

 

Promo | De collectie van Openluchtmuseum Ootmarsum

De collectie van Openluchtmuseum Ootmarsum

Museum informatie

Openluchtmuseum Ootmarsum
Commanderieplein 2
7631 EA
Ootmarsum

0541 293 099
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:0017:00
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen 17-64 jaar€7
65+€6
kinderen tot en met 10 jaar Gratis
kinderen 11 tot en met 16 jaar€6
Museumjaarkaart Gratis
november: dagelijks van 10.00 tot 16.00 uur december en januari: weekenden van 10.00 tot 16.00 uur

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.