De collectie van Museumplein Grootegast

LEGiO Museum

Dit museum vertelt over alles wat te maken heeft met LEGO®. Dit museum is gevestigd in een gedeelte van het voormalige LEGO Nederland pand aan de Legolaan te Grootegast. Een historische plek van LEGO, aangezien het bedrijf hier gevestigd is geweest van 1963 tot 1998. Hun slogan is niet voor niets “Kijken, bouwen, spelen”. Er is ook heel veel LEGO in het museum om zelf mee aan de slag te kunnen!

Het museum is een op zich zelf staande stichting en is geen onderdeel van de LEGO group. Het museum beschikt over een eigen collectie, maar ook stellen diverse verzamelaars hun materiaal beschikbaar om zo een zo breed mogelijk beeld te kunnen bieden over LEGO. Ook kan iedereen contact met ons opnemen, indien hij of zij over uniek LEGO-materiaal beschikt. Ze zullen dan kijken of dit ook geschikt is voor het museum. Dit kunnen ze dan in bruikleen tonen in het museum bij de vaste expositie of bij de wisselende thema-exposities.

De modelstad toont bekende Noordelijke landschappen. Het Woudagemaal, windmolens, de Waag van Leeuwarden en de Brandaris zijn enkele van de bouwwerken in de modelstad. Uiteraard mag een spoorbaan met rijdende treinen niet ontbreken. Het diorama bevat vele bewegende elementen. Met de juiste knop laat je het diorama tot leven komen. Inspiratie opgedaan? De naastgelegen bouwhoek biedt mogelijk zelf architectonische hoogstandjes te maken!

Het Victory Museum

De bezetting begon op 10 mei 1940, toen (Nazi-)Duitsland Nederland binnen viel. Zware tijden braken aan voor vele Nederlanders. Na de landingen in Normandië, in juni 1944 stormden de geallieerden op met de uiteindelijke bevrijding van Zuid-Nederland na “operation Market Garden”. Voor Noord-Nederland braken nog slechtere tijden aan, waar de “hongerwinter” van 1944 ook deel van uitmaakte.

Pas in 1945 kon met het verslaan van de Duitsers in de Ardennen een begin worden gemaakt aan de verdere bevrijding van Nederland. De Amerikaanse en Britse legers stootten direct door richting Berlijn om de oorlog te beëindigen, en een aantal Canadese, Poolse en Franse eenheden kregen de taak Noord-Nederland te bevrijden.

De Duitse bezetter sloeg, met de Canadezen op de hielen, op de vlucht naar het noorden. Groningen stad werd als een last-stand door een relatief grote groep Duitsers als fort gebruikt alwaar de laatste grote slag zou plaatsvinden. Deze slag duurde ongeveer 4 dagen, en heeft veel schade veroorzaakt in de stad. Bijzonder is te noemen dat de Martinitoren, die op dat moment in de steigers stond, de ellende bespaard is gebleven die de rest van de Grote Markt wel te verduren kreeg. Het Scholtenhuis, het hoofdkwartier van de SD, op de oostkant werd door de bezetter nog snel in brand gestoken. Geen noodlot, gezien de koude rillingen die menig Noorderling kreeg van het terreurbewind dat door de SD werd gevoerd, voornamelijk jegens verzetsstrijders.

Het museum vertoont van zowel Canadese-, Duitse- als verzetszijde objecten die met deze tijd te maken hebben. Ook worden in diorama’s andere scenes uit de oorlog tentoongesteld zoals een Brits vliegveld compleet met vliegtuig en een Afrika-scene. De collectie is ontstaan uit de privéverzameling van Heiko Ates. Het museum heeft van 2010 tot 2017 aan de Ulgersmaweg in Groningen gezeten, maar heeft na gedwongen verhuizing plaats kunnen krijgen in Grootegast, als onderdeel van het Museumplein Grootegast.

De Museumdrukkerij

Verbaas je over het vele werk wat verzet moest worden om een boek, krant of folder te drukken in de tijd dat er nog geen computers en printers waren. Een heuse drukkerij uit het verleden, waar het ambacht gedemonstreerd wordt.

Verder wordt er een grote keur aan typemachines tentoongesteld, van de vroegste exemplaren tot de meest recente. In de typemachinehoek mag je ook zelf aan de slag om je eigen brief te typen!

In het museum staat diverse apparatuur, dat nog steeds werkt. Hierop kan het museum drukwerk voor je maken. Je krijgt dan een uniek stukje drukwerk, welke zich onderscheidt van modern druk- en printwerk, door het ambachtelijke karakter. Ze maken verschillende dingen zoals; labels, briefpapier, enveloppen, kaartjes, bierviltjes, papieren tasjes en nog veel meer!

Mini-docu

Promo

Museumplein Grootegast
Legolaan 1C