De collectie van Museummolen Jan PolMuseummolen Jan Pol is een uniek rijksmonument in het centrum van het Drentse dorp Dalen. De hoge achtkantige molen met zijn grote wieken siert al sinds 1876 het dorpsgezicht van Dalen.

Jan Pol toont en vertelt van alles over een breed scala aan onderwerpen rondom de molen, het dorp Dalen en omliggende dorpen Dalerpeel, Dalerveen, Stieltjeskanaal en Wachtum. Op de vier etages staan verschillende thema’s centraal.

Historie

Als je het museum binnenkomt, kun je bodemvondsten uit de buurt bewonderen zoals vuistbijlen, urnen, bronzen kokerijen, een Spaanse kookpot uit de Middeleeuwen en kerkelijk zilver. Nog niet zo lang geleden is er in de buurt van Dalen een hoorn van een oeros gevonden. Naar schatting is deze hoorn afkomstig uit het jaar 2.500 v.Chr

Daarnaast kom je meer te weten over de omgeving en over oude technieken rondom het malen. Zo staan er bijvoorbeeld maalstenen uit de prehistorie en vind je er allerlei oude graansoorten.

Dagelijks leven van Dalen

Een etage hoger duik je in de geschiedenis van het dagelijks leven in Dalen van 1850 tot 1950. Hier zijn allerlei taferelen opgesteld waar je een kijkje krijgt in het boerenleven van het dorp. Je leert meer over de beroepen die rond 1900 in dit boerendorp werden uitgeoefend: van klompenmaker en kapper tot het werken in een melkfabriek.

Naast oude beroepen krijg je ook een kijkje in de huizen van vroeger. Hoogtepunt is het huiskamertoilet, ook wel ‘het stilletje’ genoemd. Een luxe exemplaar die al werkte met waterspoeling!

Van koren tot brood

Meer weten over de techniek van de molen? Klim dan de trap op naar boven. Op de bovenste etages leer je namelijk meer over het maalproces. Zie boven de grote houten tandwielen tegen elkaar aandraaien, waardoor de wieken van de molen in werking worden gezet. De draaiing van de wieken zorgt er vervolgens voor dat het graan wordt fijngemalen door stenen die in beweging komen. Een proces waar je als bezoeker met je neus boven bovenop kunt staan!

Breng een bezoekje aan Museummolen Jan Pol waar je van alles leert over de werking en geschiedenis van de molen en de geschiedenis van het dorp Dalen en zijn omgeving. Alle verdiepingen en thema’s gezien? Dan word je helemaal boven beloond met een prachtig uitzicht op 14 meter hoogte!

 

 

 

Promo

Mini-docu

Museum informatie

Museummolen Jan Pol
Molenwijk 8
7751 CG
Dalen

0524 - 552439

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:3016:30
Woensdag13:3016:30
Donderdag13:3016:30
Vrijdag Gesloten
Zaterdag13:3016:30
Zondag Gesloten

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.