De Collectie van Museumboerderij de Nabershof

In de oude boerderij zijn nieuwe exposities ingericht: Boeren op het Noordeind en Boeren op de Nabershof. Daarin maak je een reis door de tijd in het oude Emmen.

Boeren op het Noordeind en de Nabershof

Boeren op het Noordeind richt zich op het gebied waar ‘Empne’ in de middeleeuwen uitgroeit tot het boerendorp Emmen. Er is een overzicht van boerderijen, eigenaren en bewoners dat vrijwel compleet is. De vele historische foto’s zijn stille getuigen van vroeger. In een bijzondere deelexpositie ben je getuige van een waargebeurde trieste familiegebeurtenis op het Noordeind rond 1902.Boeren op de Nabershof vertelt, naast de geschiedenis van de oudste boerderij van Emmen, ook het verhaal van een van haar meest markante bewoners: Koos Naber, levensgenieter, kunstenaar en dierenliefhebber. Hij is nog steeds bekend als de Emmenaar die de zingende zaag bespeelt en uit kienstobben prachtige houten beelden maakte.

Boeren op de Hondsrug

We zien in detail hoe het vroeger was om boer te zijn en wat de dagelijkse praktijk van het boerenleven inhield. Het dagelijkse boerenleven was simpelweg een keihard bestaan. Een kalender illustreert het ritme van een leven dat zeer nauw met de seizoenen samenhing. Hier leefden mensen die gewend waren om hun eigen boontjes te doppen. Ook neem je een kijkje op het land met allerlei oude werktuigen. Hier werkten de boeren van de Hondsrug en rustten ze uit van het vermoeiende handwerk. Het zou niet lang meer duren voor het oude boerenleven verdween en plaats maakte voor het moderne agrarische bedrijf waar het werk met machines gedaan wordt.

De verandering van vorm en functie

Er wordt getoond dat niet alleen de vorm, maar ook de functie van de boerderijen op de Hondsrug in de loop van de tijd veranderde. Deze verandering heeft vooral te maken met de vergaande mechanisering van het boerenbedrijf. Vanaf de bronstijd, meer dan 3000 jaar geleden, is te zien dat de functie en de vorm van de Drentse boerderijen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Logisch natuurlijk, iedereen begrijpt dat de werkomgeving van de akkerbouwers verschilt van die van de veeboeren. Toen de Drentse boer meer schapen ging houden, verbouwde hij de boerderij op een dusdanige manier dat hij de dieren onderdak kon bieden. Hetzelfde verhaal geldt ook voor de opkomst van de varkenshouderij in de negentiende eeuw. De oprichting van de coöperatieve zuivelfabrieken zorgde echter voor het tegenovergestelde effect. De boer hoefde in de boerderij niets om te bouwen, hij kreeg er zelfs ruimte bij. De melk werd niet meer in de boerderij, maar in de fabriek verwerkt. Een projectie brengt de ontwikkelingen overzichtelijk in beeld.

mini-docu

promo

Museumboerderij de Nabershof

Dinsdag Gesloten