De collectie van Museum Wierdenland

De collectie van Museum Wierdenland toont hoe het natuurlijke kwelderlandschap langs de Fries-Groningse kust door de eeuwen heen is veranderd door de mensen die er kwamen wonen. Zo ontstond een cultuurlandschap bezaaid met wierden of terpen, ofwel de opgehoogde woonheuvels die tot op de dag van vandaag tot de opvallendste kenmerken van het noorden behoren.

Ezinger wierde

De wierde van Ezinge staat centraal in een zaal met een reconstructie van een woonstalhuis. Een soortgelijk huis is aangetroffen bij de beroemde archeologische opgravingen van Van Giffen in de jaren dertig van de vorige eeuw. Ezinge verwierf hiermee internationale faam.
Andere bijzondere vondsten tonen hoe men op de wierde leefde in de IJzertijd, Romeinse tijd en Middeleeuwen.

Wierdenzaal

In de Wierdenzaal komen unieke verhalen van verschillende wierden aan bod. Door de lange bewoningsgeschiedenis van soms wel meer dan 2500 jaar bezit elke wierde een rijk bodemarchief. Een bijzondere vondst uit de wierde De Bouwerd, het dubbele paardengraf met hond, behoort tot de spectaculairste uit de Groninger archeologie.
De Bouwerd bevindt zich direct achter het museum.

Tijdbalk

In maart 2018 werd aan de vaste collectie van Museum Wierdenland een nieuw onderdeel toegevoegd: de tijdbalk. Het zet het verhaal van de terpen en wierden in de brede context van belangrijke historische ontwikkelingen en gebeurtenissen die tussen ruwweg 116.000 jaar geleden en heden in Noord-Nederland en daarbuiten plaatsvonden.

Middag-Humsterland

Speciale aandacht krijgt het Nationaal Landschap Middag-Humsterland, het oudste cultuurlandschap van Nederland, dat heel gemakkelijk vanuit het museum is te bezoeken.

Bezoek

Een bezoek aan het museum kan gepaard gaan met een wandeling langs het prachtige landschap, maar het museum biedt ook rondleidingen, gruttotochten en kinderactiviteiten aan. In en om het museum is genoeg te beleven, dus je kan het museumbezoek altijd uitbreiden met andere dingen. En als je geïnteresseerd bent in leuke feitjes over de wierden, heeft het museum ook een hele leuke websitepagina vol met wierdenweetjes!

Mini-docu

Promo

Museum Wierdenland
Van Swinderenweg 10
9891 AD
Ezinge

info@wierdenland.nl

Dinsdag11:0017:00

Vanaf 19 jaar€6.00
T/m 18 jaar, studenten & CJP€2.5
Museumkaart & donateurs Gratis
Let op: in het laagseizoen (november t/m maart) is het museum op dinsdag t/m zondag van 13:00 tot 17:00 uur geopend.