De collectie van Museum van Bommel van Dam

In deze korte film gaan we op bezoek bij Museum van Bommel van Dam in Venlo. Het museum is gehuisvest in een voormalig postkantoor en werd opgeleverd in 2021. Museum van Bommel van Dam is een museum voor moderne, hedendaagse kunst en design en is hiermee toonaangevend voor de regio Noord Limburg.

Bijdrage leveren aan de samenleving – zo doet Museum van Bommel van Dam het

Een groot onderdeel van de missie van Museum van Bommel van Dam is gebaseerd op het leveren van een wezenlijke bijdrage aan een schonere, betere en socialere wereld. Dit gedachtegoed is zichtbaar in het museum door het gebruik van recyclebaar materiaal in de architectuur, samenwerkingen met lokale designers en hergebruik van materialen uit de verbouwing.

Oorspronkelijke functie van het museum

Het museum was dus voorheen een postkantoor. Deze oorspronkelijke functie van het gebouw is terug te zien in het design en de architectuur. Zo zie je in het auditorium hoe de vormgever en architect hebben samengewerkt om envelop vormen terug te brengen. Ook bij de blikvanger, een icoon op het dak van het museum, is dit te zien. Op de blikvanger, die overigens in de volksmond de duikbril wordt genoemd, zijn er aluminium platen aangebracht in een envelop structuur.

Kunst beleven op diverse manieren

Museum van Bommel van Dam dankt haar naam aan het echtpaar van Bommel van Dam die hun collectie in 1971 schonken aan het museum. Naast tentoonstellingen over bekende, nationale en internationale kunstenaars biedt het museum ook graag een podium aan lokale kunstenaars. De verschillende tentoonstellingsruimtes bieden de mogelijkheid om deze lokale vormgevers, schilders of designers hun werk te laten exposeren.

Het museum vindt het belangrijk dat iedereen kunst kan beleven op allerlei manieren. Bijvoorbeeld in de vorm van tentoonstellingen, rondleidingen en bijeenkomsten. Museum van Bommel van Dam werkt daarnaast met diverse partners aan maatschappelijke kunstprojecten, binnen en buiten de muren van het museum. Ook zijn ze actief op zoek naar verbindingen met de maatschappij. Zij zien moderne en hedendaagse kunst als dé manier om dit te doen. Zo dragen ze bij aan de maatschappelijke en stedelijke ontwikkeling van Venlo en de regio. In het museum worden dan ook onderwerpen aangehaald zoals vergroening, positieve gezondheid en stimulering van het klimaat om lokale makers een podium te bieden.

Iedereen is van harte welkom in het museum. Dat is onder andere de reden dat een groot deel van het museum vrij toegankelijk is. Ook kun je vanuit je luie stoel het digitale depot van het museum bewonderen!

Benieuwd wat je van een bezoek aan dit museum kunt verwachten? Je krijgt alvast een korte rondleiding in de korte film!

Promo | De collectie van Museum van Bommel van Dam

De collectie van Museum van Bommel van Dam