De collectie van Museum Stad AppingedamIn de collectie van Museum Stad Appingedam komt de stad tot leven door de kunstwerken van het verleden en heden.

Sporen uit het verleden

Sierlijke gevels aan gebouwen, een haven en duizenden kleine bruggetjes. Bij het wandelen door deze stad is het net alsof je in de middeleeuwen bent beland. Overal is wel iets uit het verleden te vinden. Met als hoogtepunt Museum Stad Appingedam. De hele geschiedenis lijkt in dit museum wel samen te komen.

De rijke geschiedenis van Appingedam komt helemaal terug in dit museum. Dit is ten eerste al te zien in de bijzondere kelder. Nog altijd zijn hier restanten van een 13e-eeuws steenhuis te vinden.

Eenmaal in het museum ga je bij iedere kamer een stukje verder terug de tijd in. Vanaf het jaar 1800 tot aan de Gouden Eeuw. De kamers zijn precies zo ingericht zoals ze er in die tijd uit zouden zien. Hiermee wordt de geschiedenis van Appingedam juist heel visueel gemaakt. Het blijft echter niet alleen maar bij de reconstructie van kamers uit de 19e en 17e eeuw. In één van de kamers is de werkruimte van Pieter Tei Houwerzijl nagebouwd. Houwerzijl was een van de laatste koperslagers van Appingedam.

Zilvercollectie

Een glimmende zilveren vogel met een zilveren ring in zijn mond: de zilveren gaai. Een prachtige wisseltroffee van de Schuttersgilde in Appingedam. Deze wisseltroffee werd namelijk na het gaaischieten door de winnaar op zijn sjerp gedragen.

 

Na het gaaischieten werd deze wisseltroffee namelijk door de winnaar op zijn sjerp gedragen. Dit is een van de pronkstukken uit de zilvercollectie van Museum Stad Appingedam.

In deze collectie komt een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Appingedam naar voren. Deze welvarende stad had haar eigen zilversmeden en staan grotendeels tentoongesteld in Museum Stad Appingedam.

Tijdelijke tentoonstelling

2019 is een speciaal jaar voor de vrouwen in Nederland. Dit is het jaar waarin we stilstaan bij de vrouwemancipatie. Het is namelijk honderd jaar geleden dat het kiesrecht voor vrouwen in Nederland is ingegaan. Ook in Museum Stad Appingedam wordt dit volop gevierd met hun tijdelijke tentoonstelling. Dit doet het museum door alle vrouwenportretten eens goed in de spotlight te zetten. Ieder schilderij met een eigen verhaal.

De tentoonstelling ‘Historische vrouwen uit Appingedam en omgeving’ is nog tot en met 16 september te bezichtigen. Bezoek de website voor meer informatie over het museum.

Promo | De collectie van Museum Stad Appingedam

De collectie van Museum Stad Appingedam

Museum informatie

Museum Stad Appingedam
Wijkstraat 25
9901 AE
Appingendam

0596 680 168
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€5.00
Kinderen 13 t/m 17 jaar€3.50
Kinderen t/m 12 jaar€1.00
Museumkaart Gratis

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.