De collectie van Museum SpakenburgDeze video’s zijn mede mogelijk gemaakt dankzij de bijdrage van de Provincie Utrecht.

In Museum Spakenburg is er op 850 m2 een hoop te zien binnen verschillende collecties en thema’s.

Collectie

De collectie van het museum is in ongeveer vijftig jaar opgebouwd. Het gemeentebestuur vond dat veel zaken uit het verleden snel verdwenen. De eerste aankoop was dan ook een bottermodel, want deze schepen verdwenen toentertijd in een rap tempo. Ook werden veel gebruiksvoorwerpen uit de visserij en het boerenleven aangekocht. Naast deze stukken werd de collectie van het museum ook uitgebreid met schilderijen en de klederdracht waar Spakenburg zo bekend om staat.

Streekdracht, schilderijen, meubilair en meer

Er wordt vaak een aantal vast voorgeschreven stoffen gebruikt bij klederdracht. De verschillende patronen en kleuren geven aanwijzingen over omstandigheden als rouw en laten de ‘missie’ zien die de draagster kan hebben. Een middagkraplap gemaakt van middagbont is bijvoorbeeld geschikt voor deelname aan het zangkoor. De kraplap is vaak afkomstig van gebloemde oude jakken, zo is deze altijd paars met kleine rode bloemetjes. Dit straalt de missie van de draagster uit aan het dorp en iedereen weet dan ook wat er te doen staat. Ontdek de verschillende kledingstukken in het museum. Bij de collectie schilderijen zijn veel lanschappen en indrukken uit de omgeving te zien.

In het museum zijn verschillende oude meubels te zien, zo is er een ingerichte woonkamer van een vissersfamilie. Je ziet hier oud aardewerk, borden en zilerwerk. Ook huishoudelijke voorwerpen als een sweep voor het uitkloppen van matten en tapijten staan hier tentoongesteld. Veel porceleinen werken staat hier ook opgesteld in verschillende zalen, en in verschillende vormen.

Over het werken in Spakenburg ontdek je hier ook van alles. Ontdek hoe de visserij werkte en hoe dit eruit zag bijvoorbeeld. Ook zie je hier een winkel die in een huiskamer was opgericht en kom je van alles te weten over het boerderijleven.

Inmiddels zijn er al meer dan zevenduizend stukken te zien bij het museum! Deze zijn grotendeels tentoongesteld in het museum, maar een deel ligt ook opgeslagen in het museumdepot. Daarnaast is een deel in het gemeentehuis van Soest te zien.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

 

logo provincie Utrecht, Utrecht, museum utrecht, MuseumTV

Promo

Mini-docu

Artbite

Museum informatie

Museum Spakenburg
Oude Schans 47-63
3752 AH
Bunschoten-Spakenburg

033-298-3319
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag13:3017:00
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€7.00
Jeugd 4 – 12 jaar€3.50
Gezin (2 volwassenen + max. 3 kinderen t/m 12 jaar)€17.50
Groepen (>15 personen) p.p.€5.75
(Basis)schoolklas€60.00
t/m 3 jaar, Museumkaart & Vrienden/sponsors Gratis
Let op: in het laagseizoen (november tot april) van woensdag t/m zaterdag 12:00u – 16:00u.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum