De collectie van Museum Schooltijd

In het Zeeuwse Terneuzen vind je hét schoolmuseum van Zeeland. Met de collectie van Museum Schooltijd waan je jezelf helemaal terug in de basisschooltijd van vroeger.

De school

Museum Schooltijd is te vinden in een voormalige bank in Terneuzen. Het gebouw is een Rijksmonument en is van binnen helemaal ingericht als een negentiende-eeuwse school. Bij binnenkomst in het atrium valt je oog gelijk op de karakteristieke muren. Al het houtsnijwerk en de groene geglazuurde stenen zijn in de stijl van de Amsterdamse School. De binnenplaats van de school wordt verlicht door een grote lichtkoepel met glas in lood in het plafond.

Speciale objecten

De collectie van het museum bevat speciale objecten waar het museum erg trots op is. Één daarvan is ‘De Brave Hendrik’. Dit boekje is vroeger speciaal geschreven voor jonge kinderen en gaat over de gewenste gedragsregels. Hierin wordt omschreven hoe zij beleefd en gehoorzaam moeten zijn. Deze, en vele andere boekjes, liggen in een speciale vitrine in het museum. Ze liggen hier omdat ze erg kostbaar zijn. Ook is het museum trots op een aantal schildjes van een meester. Deze handgemaakte schildjes gebruikte de meester om de aandacht van de leerlingen vast te houden. In de mini-docu kom je hier meer over te weten.

Bibliotheek

In het museum kan je ook een bezoek brengen aan de bibliotheek. Niet alleen vind je hier oude schoolboeken, ook heeft het museum veel nostalgische leesboeken die je misschien wel van vroeger herkent. Pak ‘Kruimeltje’ of ‘Pietje Bell’ uit de kast, neem plaats aan de leestafel en beleef hun wilde avonturen.

Wil je meer weten over het museum? Neem dan een kijkje op hun website

Mini-docu

Museum Schooltijd
Nieuwstraat 2-4
4531 CW
Terneuzen

info@schoolmuseumterneuzen.nl

Dinsdag Gesloten
Zondag Gesloten

Volwassenen€4
4 t/m 12 jaar€2.50
0 t/m 3 jaar Gratis
Vrienden van het museum Gratis
ICOM Gratis
De openingstijden van het museum kunnen afwijken. Bezoek de website voor de actuele openingstijden.