De collectie van Museum Romeinse Katakomben

Wil je het oude Rome ervaren maar is Italië toch iets te ver vliegen? Bezoek dan de Romeinse Katakomben in het Limburgse Valkenburg!

Rond 1900 begonnen bekend Nederlands architect Pierre Cuypers (bekend van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam) en de industrieel Jan Diepen aan de bouw van dit unieke museum. Een projectteam reisde af naar Rome voor onderzoek naar de originele katakomben, en met steun van de autoriteiten van de stad en het Vaticaan werden deze uiteindelijk authentiek nagebouwd in Valkenburg. Waan je in het Rome uit de derde en vierde eeuw en ontdek deze ondergrondse begraafplaatsen! Van de simpele graven van de alledaagse burgers tot rijkelijk versierde grafkamers van de elite, alle lagen van de samenleving worden weergegeven in deze unieke replica. Dit geeft een prachtig inkijkje in de levens, cultuur en de alledaagse gewoonten van de bevolking van  het oude Rome! Daarnaast heeft het museum het als doel opgesteld om niet alleen het verleden weer te geven maar ook om een verbinding te maken naar het heden. Hiervoor worden vaak tentoonstellingen en educatieve programma’s georganiseerd om de Romeinse ervaringen en cultuur te verbinden aan onze hedendaagse samenleving.

Rondleidingen

Wil je toch iets meer te weten komen over de grafkamers en de kunst die ze bevatten? Dan zijn er meerdere opties voor rondleidingen! Bij een standaardrondleiding leer je meer over bijvoorbeeld fresco’s en gaat de gids dieper in op 5 tot 7 grafkamers. Ook zijn er themarondleidingen die een bepaald onderwerp nemen als leidraad voor de tour.

Promo

Mini-docu

Museum Romeinse Katakomben
Plenkertstraat 55