De collectie van Museum Klooster Ter ApelMuseum Klooster Ter Apel

Dit Groningse museum is gevestigd in een voormalig klooster. Het kruisherenklooster Domus Novae Lucis/ Huis van het Nieuwe Licht klooster stamt uit 1465. Het is het enige nog bestaande middeleeuwse plattelandsklooster in de provincie Groningen, rustiek gelegen in de Kloosterenclave te midden van een 200 ha. groot bos met veel wandel- en fietsmogelijkheden. Het is écht middeleeuws!

Kanunnikenkerk

In de Kanunnikenkerk kwamen alleen de echte monniken. In deze kerk hielden zij ook hun diensten. De Kanunnikenkerk wordt middels een doksaal van de Lekenkerk gescheiden. De mensen van de Lekenkerk mochten wel meegenieten van de dienst maar niet naar binnen kijken. De kerk viel onder de orde van de heilige kruis. In het klooster verbleven alleen maar mannen. Tijdens het hoogtepunt woonden er zo’n 32 heren in het klooster.

Ondanks dat het tegenwoordig een museum is, zijn er nog steeds iedere zondag protestantse diensten in de kerk.

De cellen

In de cellen van het klooster sliepen de elite monniken. De werkmonniken sliepen samen op een slaapzaal. De cellen waren wat luxer en hadden zelfs matrassen gevuld met stro en een dekens van wol. Men kroop rond een uur of zeven ’s avonds al onder de wol om vervolgens om 2 uur ’s nachts op te staan. Zij begonnen dan met de eerste gebeden en gingen door tot zonsopgang. Men ging er namelijk destijds vanuit dat de eerste uren tot zonsopgang de meest geheiligde momenten tot god geweid waren.

De ziekenzorg

Een van de belangrijkste taken van de monniken was de ziekenzorg. In de ziekenzaal werden medebroeders maar ook pelgrims en reizigers verzorgd. De ziekenzaal had zelfs een luik met uitzicht op de kerk, zodat nooit een dienst gemist werd. De bibliotheek van het klooster stond vol met medische manuscripten waar de monniken hun kennis uithaalden. Daarmee konden ze het lijden van mensen verlichten en ook vaak genezen.

De kruidentuin

Om mensen te laten genezen waren medicijnen nodig. Deze medicijnen kwamen uit de eigen kruidentuin. De planten die hier groeiden hadden medicinale doeleinden. Tegenwoordig zijn in de kruidentuin zo’n 200 verschillende kruiden te vinden. Niet alleen maar medicinale kruiden maar ook keukenkruiden.

Dit UNESCO ‘top 100’ monument herbergt een museum, met boeiende wisselexposities, een prachtige kloostertuin met meer dan 200 verschillende plantensoorten, een  sfeervolle huwelijkslocatie en een leuke Kloosterwinkel met een verrassend assortiment. Bezoek de website van Museum Klooster Ter Apel voor meer informatie. 

Promo

Mini-docu

Museum informatie

Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3 - 5
9561 LH
Ter Apel

0599 581370
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€8.50
Jongeren/Studenten€5.00
Leerling basisonderwijs€4.00
Gezinskaart€20.00
Donateurs/Vrienden Gratis
Bezoeker met Museumkaart Gratis
Bezoeker met ICOM Membership Card Gratis

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum