De collectie van Museum Kasteel WijchenMuseum Kasteel Wijchen ligt in het zuidelijkste puntje van Gelderland, met het ene been in het Land van Maas en Waal en het andere in het Rijk van Nijmegen. Een plek die centraal staat voor zesduizend jaar permanente bewonersgeschiedenis. Van de prehistorie tot nu verhalen aan de hand van opgravingen, gebruiken, huisvesting en stedenbouw. Het kasteel is een van de zeldzame voorbeelden van een Hollandse renaissancistische bouwstijl, deze is duidelijk terug te zien in de horizontale bouw en wordt gekenmerkt door zijn zuilengalerij, bogen en ornamenten. De oorspronkelijke binnenplaats wordt intact gehouden door een glazen plafond. Een mooie wijze om het slot te beschermen tegen weersomstandigheden, maar tegelijkertijd een zo accuraat mogelijk beeld te schetsen van voorbije dagen. 

In de kelder van Kasteel Wijchen kun je proeven van de verhalen van drie belangrijke families, zij hebben allen het pand bewoond. Een van de bewoonsters, Emilia van Nassau, was de derde en jongste dochter van Willem van Oranje uit diens tweede huwelijk met Anna van Saksen. Zij werkte in Delft bij haar broer als hofdame, aldaar ontmoette zij Emanuel van Portugal. De twee werden verliefd op elkaar, wat voor de nodige complicaties zorgde: zij was rijk en protestant en hij arm en katholiek. De twee trouwden zonder de toestemming van haar broer Maurits. 

Onmogelijke liefde

Een huwelijk dat hen duur komt te staan en leidt tot verbanning naar het buitenland. Tien jaar later verleent Maurits zijn zusje gratie, waarna zij met haar echtgenoot Kasteel Wijchen betrekt. Zij zijn verantwoordelijk voor de laatste verbouwingen aan het slot. Vanwege een beter toekomstperspectief vertrekt Emanuel op den duur toch naar Brussel, naar de Spanjaarden. Emilia vertikt het om te leven te midden van de moordenaars van haar vader en zoekt samen met haar dochters haar heil in Zwitserland. Een romantisch sprookje dat eenzaam eindigt. 

Verborgen schatten

In de kelder van het pand zijn verder ook de resten van een fundering te vinden, deze laten zien dat op de plek van het kasteel eerder al een woontoren heeft gestaan. Niet veel verder zijn ook de restanten van een 17e-eeuwse waterput te vinden, deze is zichtbaar geworden tijdens restauratiewerkzaamheden. 

Nog dichter tot de oorsprong van de mens kom je in de woonstalboerderij. Hier was wonen beperkt vertrek, waarin ieder stukje van de ruimte zijn eigen doel diende. Ook proef je deze historie in de museumzaal waar veel archeologische vondsten te bewonderen zijn. Bekijk de museumpagina of de website van het museum om meer te weten te komen over Kasteel Wijchen.

De collectie van Museum Kasteel Wijchen

Museum informatie

Museum Kasteel Wijchen

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€13.00
Jeugd 15 t/m 18 jaar / CJP / Studentenkaart€10.00
Kind 4 t/m 14 jaar€6.50
Kind t/m 3 jaar Gratis
Museumkaart/Vriend Museum Kasteel Wijchen/ICOM/ Gratis
Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum