De collectie van Museum JanningMuseum Janning is vernoemt naar Johannes Hendrikus (Hein) Janning. Hij werd op 15 juli 1914 geboren in het Drentse Nieuw-Schoonebeek. Na zijn studie aan de seminaries werd hij op 11 mei 1940 tot priester gewijd. In 1965 kwam hij naar Workum daar stierf hij op 18 mei 1980.

Kunstschilder Janning

Pastoor Janning was niet alleen geestelijke, hij genoot vooral bekendheid als kunstschilder en collectioneur van kerkelijke kunst. Hein begon al met tekenen op de boerderij van zijn ouders. Over zijn activiteiten als kunstschilder zei hij:  “Mijn gedachten probeer ik op doek te zetten, al dat schoons in de natuur door God gemaakt”. Deze door hem gemaakte schilderijen zijn onderdeel van de collectie van het museum

De collecties zijn verdeeld over verschillende ruimtes. In de trappenhal hangen schilderijen van pastoor Janning. In de gang hangt een 14 tal kruiswegstaties uit de school van Toorop. De grote kamer wordt gebruikt voor wisselexposities. In de achterste kamer zijn prachtige grote houten en bronzen beelden geplaatst.

Het topstuk

Het topstuk van het museum is de ruim twee meter hoge en achttien meter lange lambrisering in de Janningkapel, afkomstig uit een kerk in het voormalige Oost-Duitsland. Opvallend zijn de in hout gesneden weergaven van schilderijen van Rafael en de gebroeders van Eijk.

Bekijk de documentaire, bezoek de website en neem bovenal een kijkje in het museum zelf.

Mini-docu

Trailer

Museum informatie

Museum Janning
Europaweg 141
7766 AE
Nieuw Schoonebeek

06-46 22 33 74
[email protected]

Museum Janning is open op afspraak. Voor een reservering bel naar: 06-46223374 of kijk op de website voor de actuele informatie.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum