De collectie van Museum JanningMuseum Janning is vernoemt naar Johannes Hendrikus (Hein) Janning. Hij werd op 15 juli 1914 geboren in het Drentse Nieuw-Schoonebeek. Na zijn studie aan de seminaries werd hij op 11 mei 1940 tot priester gewijd. In 1965 kwam hij naar Workum daar stierf hij op 18 mei 1980.

Kunstschilder Janning

Pastoor Janning was niet alleen geestelijke, hij genoot vooral bekendheid als kunstschilder en collectioneur van kerkelijke kunst. Hein begon al met tekenen op de boerderij van zijn ouders. Over zijn activiteiten als kunstschilder zei hij:  “Mijn gedachten probeer ik op doek te zetten, al dat schoons in de natuur door God gemaakt”. Deze door hem gemaakte schilderijen zijn onderdeel van de collectie van het museum

De collecties zijn verdeeld over verschillende ruimtes. In de trappenhal hangen schilderijen van pastoor Janning. In de gang hangt een 14 tal kruiswegstaties uit de school van Toorop. De grote kamer wordt gebruikt voor wisselexposities. In de achterste kamer zijn prachtige grote houten en bronzen beelden geplaatst.

Het topstuk

Het topstuk van het museum is de ruim twee meter hoge en achttien meter lange lambrisering in de Janningkapel, afkomstig uit een kerk in het voormalige Oost-Duitsland. Opvallend zijn de in hout gesneden weergaven van schilderijen van Rafael en de gebroeders van Eijk.

Bekijk de documentaire, bezoek de website en neem bovenal een kijkje in het museum zelf.

Mini-docu

Trailer

Museum informatie

Museum Janning

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag13:0016:30
Vrijdag13:0016:30
Zaterdag13:0016:30
Zondag Gesloten
Het museum is geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag. Andere dagen is het museum te bezoeken op afspraak. Om een afspraak te maken bel naar 06-46223374 of mail naar [email protected].

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum