De collectie van Museum Hoge Woerd

Castellum Hoge Woerd is een eigentijdse herbouw van het Romeinse fort dat hier tussen ca. 40 en 400 na Chr. stond – precies op deze plek en ook net zo groot. De muren van het fort, de wegen waarover je loopt, het badhuis, de rivierloop – allemaal liggen zij precies op de oorspronkelijke plek. Alleen al hierdoor geeft de Hoge Woerd een unieke ervaring van de maat en schaal van een Romeins castellum en alles wat daarbij hoorde.

Reis door het museum

Weinig plekken in Nederland zijn zo intensief door archeologen onderzocht als het gebied ten westen van Utrecht. Dit heeft een verrassend beeld opgeleverd van 3000 jaar wonen en werken in het hart van ons land. De expositie belicht de meest opvallende momenten en vondsten uit deze geschiedenis. De rode draad door de expositie is de steeds intensievere benutting van de omgeving door de mens. Om te leren denken als een archeoloog, maak je eerst kennis met de basistechnieken van archeologie zoals opgraven en conserveren. Puzzel met scherven om een vondst te reconstrueren en ontdek op de interactieve schermen wat er zoal in Leidsche Rijn gevonden is.

Gewapend met deze nieuwe kennis daal je via de tijdlijn af naar het verleden. Deze tijdlijn vat zo’n 3000 jaar aan nieuwsflitsen uit Leidsche Rijn, Nederland en Europa samen. Vervolgens neemt een adembenemende 360° film je mee in de ontwikkeling van het gebied waar jij je nu bevindt, van de Bronstijd tot het heden. De rest van de expositie presenteert de hoofdlijnen uit de levensloop van het landschap en de materiële cultuur door de eeuwen heen.

Kruip in de huid van een boerenzoon die als ruiter carrière maakt in het Romeinse leger, leer meer over de oorlog die de Graaf van Holland voerde of test je kennis over de klederdracht van allerlei verschillende samenlevingen door de tijd heen in het virtuele pashokje. Ontdek en beleef de geschiedenis!

Parel van het museum

Het schip De Meern 1 is de grootste schat van het museum. De Meern 1 is rond het jaar 190 vergaan op een kronkelige zijtak van de Rijn, mogelijk als gevolg van een navigeerfout. Daardoor bleef een groot deel van de scheepsinventaris en persoonlijke eigendommen van de schipper bewaard in de kajuit, waaronder een unieke collectie gereedschappen. Hiermee geeft ‘De Meern 1’ een verrassend inkijkje in het leven aan boord van een binnenvaartschip op de grensrivier van het Romeinse rijk. Daarnaast komt de bezoeker alles te weten over de rol die dit soort schepen speelde bij de bevoorrading van de Romeinse grens (limes).

Mini-docu

Promo

Museum Hoge Woerd
Hoge Woerdplein 1
3454 PB
De Meern (Utrecht)

balie@castellumhogewoerd.nl

Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten

Alle bezoekers Gratis
Herkent het navigatiesysteem het adres niet, voer dan Groenedijk 1a De Meern in. Castellum Hoge Woerd is volledig toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Er zijn invalidenparkeerplaatsen aanwezig, en in het gebouw zijn er liften en invalidentoiletten aanwezig.