De collectie van Museum Het Petershuis

In Museum Het Petershuis in Gennep is van alles te ontdekken. In dit museum vind je verschillende archeologische vondsten, maquettes en gravures en veel historische informatie over Gennep en de regio. Naast de vaste collectie zijn er regelmatig wisselexposities te bezichtigen in Museum Het Petershuis. Ieder jaar zijn er ruim acht tot tien wisselexposities. Hierin worden werken van hedendaagse kunstenaars geëxposeerd of staat een actueel thema in de belangstelling.

Geschiedenis

Gennep is een stad met een geschiedenis vol strijd. Die strijd heeft zijn sporen nagelaten, en het museum probeert daar iets van te laten zien. Zo is er een maquette van het Genneperhuis, ooit een trotse en strategische gelegen burcht nabij het stadje Gennep. De maquette laat de situatie zien uit 1641, dus tijdens de tachtig jarige oorlog, toen Prins Frederik Hendrik het met meer dan 15.000 man belegerde. In 1710 hebben de Fransen de burcht totaal verwoest. Het is nu een ruïne; nog maar een paar stukken muur van het originele kasteel zijn nog zichtbaar.

Keramiek

De oude naam voor Gennep is ‘Genapia’. Dit betekent samenkomst van wateren. In het geval van Gennep zijn dat de Maas en de Niers. Deze rivieren brengen ijzerrijke klei naar het gebied. Deze klei werd door pottenbakkers gebruikt. Binnen de stadsmuren van Gennep waren er vroeger vijftien pottenbakkers. Dat is erg veel voor zo’n klein stadje. Tijdens opgravingen in de jaren negentig is er een schotel uit 1724 gevonden. Deze is heel bijzonder bewerkt. Hij werd echter niet door de gewone burger gebruikt, maar werd speciaal vervaardigd voor de gegoede burgerij, om mee te pronken.

Naast de collectie oude keramiek is er ook een bijzondere collectie hedendaagse keramiek, gemaakt door keramisten uit heel Europa.

Windvaan

Een van de pronkstukken van het museum is een vergulde ijzeren windvaan uit 1769. Deze bevat de afbeeldingen van een adelaar; deze verwijst naar de periode waarin Gennep deel uitmaakte van het hertogdom Kleef. In het familiewapen van de hertog werd namelijk een adelaar gevoerd. Tot 1894 heeft deze windvaan op de toren van het stadhuis gestaan, maar is tijdens een storm naar beneden gevallen.

Promo

Mini-docu

Museum het Petershuis
Niersstraat 2
6591 CB
Gennep

petershuis@ziggo.nl

Dinsdag Gesloten

Entree (vrijwillige bijdrage) Gratis
Let op: dit zijn de openingstijden voor de wintermaanden. Vanaf 15 maart gaan de openingstijden voor de zomermaanden in. Het museum is dan tot 17:00 geopend in plaats van 16:30.