De collectie van Museum Het Behouden BlikMuseum Het Behouden Blik

In Museum Het Behouden Blik ontdek je een grote collectie blikken, verpakkingen en reclame items die allemaal te maken hebben met de Nederlandse sociaal-economische geschiedenis. Jong of oud, iedereen herkend wel iets wat in het museum op de plank of in de kast staat. Een blik dat vroeger bij opa en oma in de keuken stond of een blik dat thuis in de kast stond. Het museum vertelt het verhaal van 100 jaar blikgeschiedenis!

In het museum vind je alledaagse objecten die een vorm zijn van reclame. Dingen om in te verpakken en dingen om in te bewaren die tegelijkertijd heel veel zeggen over wie Nederlanders zijn en wat zij belangrijk vinden. Het Nederlandse sociaal-economische geschiedenis letterlijk in blik verpakt!

Verpakkingsblik

De collectie Nederlands decoratief verpakkingsblik die te vinden is in het museum beslaat de periode 1880 – 1980. Gedurende die periode waren er veel bedrijven die zich bezighielden met koffie, thee en cacao. Ondernemers als Droste, van Houten en Douwe Egberts maakte producten in mooie verpakkingen.

De Droste verpleegster

Iedereen kent wel het beeld van de Droste verpleegster. Op de cacaoblikken was een verpleegster afgebeeld die een dienblad vasthield met daarop hetzelfde blik cacao, waarop dan weer hetzelfde stond. Dit beeldmerk werd ook wel het droste-effect genoemd. Het droste-effect is een visueel effect, waarbij een afbeelding een verkleinde versie van zichzelf bevat. Voor de verkleinde afbeelding geldt weer hetzelfde, enzovoort.

Topstukken

Een van de topstukken uit de verzameling van het museum is een Molen van de firma van Melle, geproduceerd in 1926 tot 1928. Van Melle was een fabrikant die toffees maakte. Deze molen stond op de toonbank bij de kruidenier. Die wieken van de molen konden daadwerkelijk draaien waardoor het echt een blikvanger was. In de molen was maar liefst ruimte voor 5 kilo toffees.

Pastille blikje van Droste

Het zeldzame pastille blikje van de firma Droste is een ander topstuk uit de collectie van Museum Het Behouden Blik. Het blik is gemaakte door de beroemde reclametekenaar Jan Wiegman. Aan beide kanten is het blikje vormgegeven.

Het museum kiest ervoor om groot te zijn in klein blijven. Reis af naar het Groningse Uithuizermeeden en ontdek de grote collectie blikken, verpakkingen en reclame items . Een bezoekje aan Museum Het Behouden Blik is zeker de moeite waard!

Museum informatie

Het Behouden Blik
Hoofdstraat 99
9982 AC
Uithuizermeeden

0595 413 999

Openingstijden

Dag Van Tot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag 10:00 17:00
Vrijdag Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

Categorie Prijs
Regulier Gratis

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less