De collectie van Museum Het Behouden Blik

In Museum Het Behouden Blik ontdek je een grote collectie blikken, verpakkingen en reclame items die allemaal iets zeggen over de sociaal-economische situatie in het Nederland van de 20e eeuw. Jong of oud, iedereen herkent wel iets wat in het museum op de plank of in de kast staat. Een blik dat vroeger bij opa en oma, je ouders of misschien wel in je eigen huis in de kast stond of zelfs nog staat!

In het museum vind je alledaagse objecten die een vorm zijn van reclame. Dingen om in te verpakken en dingen om in te bewaren, die tegelijkertijd heel veel zeggen over wie Nederlanders zijn en wat zij belangrijk vinden: de Nederlandse sociaal-economische geschiedenis letterlijk in blik verpakt!

Verpakkingsblik

De collectie Nederlands decoratief verpakkingsblik in het museum beslaat de periode 1880 tot 1980. Gedurende die periode bestonden veel bedrijven die zich bezighielden met de productie en verkoop van koffie, thee en cacao. Ondernemers zoals Droste, Van Houten en Douwe Egberts maakten producten in de meest bijzondere verpakkingen.

De Droste verpleegster

Iedereen kent wel het beeld van de Droste verpleegster. Op de cacaoblikken van Droste staat vaak een verpleegster afgebeeld. Deze verpleegster op de verpakking van het cacaoblik heeft in het ontwerp een dienblad vast met daarop hetzelfde blik cacao, waarop tevens dezelfde verpleegster met dienblad en cacaoblik staat. Dit beeldmerk wordt ook wel het droste-effect genoemd. Het droste-effect is een visueel effect, waarbij een afbeelding een verkleinde versie van zichzelf bevat en ook deze verkleinde versie een afbeelding van ‘zichzelf’ bevat, et cetera. In theorie kan dit oneindig doorgaan!

Grote blikvanger

Eén van de topstukken uit de verzameling van het museum is het enorm grote blik in de vorm van een molen van de firma Van Melle, geproduceerd rond 1926 tot 1928. Van Melle was een fabrikant die toffees maakte. Deze molen stond op de toonbank bij de kruidenier. De wieken van de molen konden daadwerkelijk draaien, waardoor het echt een blikvanger was. In de molen was maar liefst ruimte voor vijf kilo toffees!

Kleine blikvangers

Naast de enorme molen, kent het Het Behouden Blik ook topstukken van klein formaat. Een voorbeeld hiervan is het zeldzame pastille blikje van de firma Droste. Het aan zowel de boven- als onderkant vormgegeven blik is gemaakt door de beroemde reclametekenaar Jan Wiegman.

Een andere blikvanger van klein formaat is een reclamefoldertje van Van Nelle met de kabouter Piggelmee, een boekje speciaal ontworpen voor kinderen. Ondanks het feit dat het boekje al ruim 65 jaar oud is en van papier is gemaakt, lijkt hij nog zo goed als nieuw!

Museum Het Behouden Blik kiest ervoor om groot te zijn in klein blijven. Reis af naar het Groningse Uithuizermeeden en ontdek de grote collectie blikken, verpakkingen en reclame items!

Promo

Mini-docu

promotion white museumtv playbutton museumtv

Login of registreer gratis om de volledige video te bekijken.

Inloggen Registreren

Het Behouden Blik