De collectie van Museum FlehiteNa ruim 140 jaar verzamelen heeft Museum Flehite een collectie van tienduizenden voorwerpen. Met kunststukken van nationale en internationale betekenis, maar ook met eenvoudige of ontroerende voorwerpen die in de regio gewaardeerd worden. De topstukken, zoals de ‘prehistorische urnen uit de bronstijd, het 17e-eeuwse ‘Gezicht op Amersfoort’ van Matthias Withoos, het portret van Leendert Nicasiusz door Jacob van Campen, de stadssleutels van keizer Napoleon, een biervaatje uit 1870 en een vrijheidsrok uit  1945 vertellen samen het verhaal van Amersfoort door de eeuwen heen. Deze topstukken zijn op de website en met grote regelmaat in het museum te zien. Naast de vaste collectie zijn er altijd wisseltentoonstellingen te zien.

Gezicht op Amersfoort

De stad ligt in 1671 nog binnen de middeleeuwse stadsmuur. Linksvoor de rivier de Eem met de vrachtschepen in de zon, net als de Koppelpoort. Binnenin de stad liggen de belangrijke gebouwen, zoals de Sint-Joriskerk en de Onze-Lieve-Vrouwekerk. De vele torenspitsjes laten zien dat er ook in de 17e eeuw nog een groot aantal kloostergebouwen stond. Rond de stad is het groene landschap van de Gelderse Vallei te zien, met op de achtergrond de Veluwe. Withoos bracht de belangrijkste bedrijfstakken van zijn geboortestad in beeld. Zo is er de tabaksteelt en het bleken van textiel te zien. De schepen in de Eem laten Amersfoort zien als doorvoerstad van goederen tussen Duitsland en Holland.
Withoos was een man van aanzien in Amersfoort: hij was enige jaren weesmeester en zat in de raad. Van zijn eigen stadsbestuur kreeg hij de opdracht voor dit stadsgezicht. Het grote schilderij is ruim 4 bij ruim 2 meter. Daarvoor ontving hij 600 gulden, toen tweemaal het jaarsalaris van een timmerman.

Uitzicht

Het mooie aan Museum Flehite is dat de geschiedenis van de stad getoond wordt op een belangrijke plek voor de stad. Het museum is namelijk gevestigd in de oude huizen op de stadsmuur. Verder zijn er prachtige schilderijen met als onderwerp Amersfoort, waarvan je het uitzicht ook gewoon uit het raam kan zien!

Al met al is dit een prachtig museum waar je de kunst en cultuur kunt beleven zowel binnen als buiten het museum.

 

De collectie van Museum Flehite

In het kort | Mathias Withoos

Museum informatie

Museum Flehite

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€13.00
Student / CJP€6.00
Museumkaart / ICOM / Rembrandtkaart / jeugd (t/m 18 jaar) Gratis
Gedurende sommige tentoonstellingen zijn de entreeprijzen verschillend. Kijk op de website van het museum voor de meest actuele informatie. Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum