De collectie van Museum Dr8888

Deze video’s zijn mede mogelijke gemaakt dankzij de bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Drachten heeft een sterke connectie met de kunstsector en dit kwam vooral tot uitdrukking in de jaren 20 van de afgelopen eeuw. Deze connectie was voornamelijk te danken aan de twee broers Rinsema: Evert en Thijs. Evert was werkzaam als schoenmaker maar maakte ook gedichten. Thijs was daarnaast beeldend kunstenaar. Samen behoorden zij tot de Nederlandse kunststroming De Stijl en waren zij woonachtig in Drachten. Zij verkochten hun eigen kunst en die van bevriende schilders zoals Theo van Doesburg in hun schoenenzaak. Dit maakte van Drachten tijdelijk het middelpunt van de kunstwereld. Hun erfenis is echter nog steeds zichtbaar in de Friese stad. Zo is het namelijk de locatie van Museum Dr8888 (voorheen Museum Smallingerland) waar u de kunstwerken van de excentrieke broers en veel meer andere beeldende en moderne kunst kunt bewonderen.

Collectie Museum Dr8888

Het museum richt zich met haar collectie voornamelijk op de gebroeders Rinsema, werken van Friese kunstenaars zoals Pier Pander en Sierd Geertsma en de eerder genoemde Theo van Doesburg. Hiernaast kan ook de liefhebber van geschiedenis zijn hart ophalen. Het museum bezitt namelijk speciale objecten zoals een middeleeuws graf en de grootste gevonden trechterbeker (oorsprong tussen ca. 4350 tot 2800/2700 v.Chr.). Dr8888 richt zich verder sterk op de stroming van het dadaïsme, zo zijn er werken van de Duitse schilder Kurt Schwitters te vinden. Tot slot is er ook nog een bibliotheek aanwezig die zich richt op alles wat met de kunstwereld in Drachten en Friesland te maken. Hier zijn boeken te vinden die alles vertellen over de rest van de historie van Drachten.

Als liefhebber van moderne kunst en de Friese geschiedenis is Museum Dr8888 gegarandeerd een bezoekje waard. Gevestigd aan het Museumplein leert u hier de kunst en het erfgoed van deze regio kennen. Op deze pagina vindt u de mini-documentaire. promo’s en artbites waarin meer uitleg gegeven wordt over het leven van de broers Rinsema. Ook wordt duidelijk hoe het kwam dat Theo van Doesburg een vriend van ze was.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Mini-docu

Artbite