De collectie van Museum de WemmeMuseum De Wemme is een cultuurhistorisch- en handkarrenmuseum. Het museum bevindt zich in een oude boerderij in het Drentse dorp Zuidwolde. De collectie laat de ontwikkeling van de streek, maar ook de ontwikkeling van Nederland zien. De verzameling handkarren is uniek in Nederland.

Tentoonstellingen

In het museum is elk jaar een andere tentoonstelling te zien. De huidige tentoonstelling (mei 2019) is gericht op het welzijnswerk vanaf de jaren ’40/’50 en de ontwikkelingen hierin. Vooral vrouwen kregen voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog weinig onderwijs. Na de opbouw van de oorlog was er echter weer meer geld beschikbaar voor persoonlijke ontwikkeling. In het bijzonder de ontwikkeling voor vrouwen. Uit deze behoefte ontstonden buurthuizen waar mensen elkaar ontmoetten en waar cursussen werden gegeven. In een nagemaakt buurthuis zie je hoe deze periode eruitzag. Ook is het oorspronkelijke materiaal van de cursussen die plaatsvonden in de buurthuizen te vinden in Museum De Wemme.

Handkarren

Van 1850 tot 1950 waren handkarren niet weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Het geratel van de wielen en het geschreeuw van venters was dagelijks hoorbaar in de dorpen en steden.

Museum De Wemme heeft een grote collectie van dit soort handkarren. Elk jaar wordt één van de vijftig handkarren in het zonnetje gezet. Dit jaar (2019) is de eer van ‘kar van het jaar’ aan de bakkerskar. Op een mooie plek in het museum is deze gerenoveerde kar te bewonderen.

Tuin

Ieder jaar is in de tuin een tentoonstelling te zien die is ingericht door een lokale of regionale kunstenaar. Dit jaar exposeert kunstenares Jacqueline haar werk in de tuin van Museum De Wemme. Haar beelden zijn niet alleen in de tuin te vinden, maar ook zijn een aantal werken van haar hand binnen in het museum te zien.

Kom naar Zuidwolde en ontdek de rijke collectie van Museum De Wemme. Wandel door de tuin, bekijk de handkarren en bezoek de jaarlijks wisselende tentoonstellingen!

Promo

Mini-docu

promotion white museumtv playbutton museumtv

Login of registreer gratis om de volledige video te bekijken.

Inloggen Registreren

Museum informatie

Museum De Wemme
Burg.Tonckensstraat 49
7921 KB
Zuidwolde

0528 37 33 32
info@dewemme.nl

Openingstijden

Dag Van Tot
Maandag Gesloten
Dinsdag 10:00 17:00
Woensdag 10:00 17:00
Donderdag 10:00 17:00
Vrijdag 10:00 17:00
Zaterdag 13:30 17:00
Zondag 13:30 17:00

Entreeprijzen

Categorie Prijs
Volwassenen €3.50
CJP €2.50
Kinderen t/m 12 jaar, Museumkaart & Cultuurkaart Gratis

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less