De collectie van Museum de Schat van Simpelveld

In het Zuid-Limburgse Heuvelland vind je het kloosterstadje Simpelveld. Dat Simpelveld ook wel het Kloosterstadje genoemd wordt, is niet vreemd gezien de twee monumentale kloostergebouwen die zich binnen de dorpsgrenzen bevinden. Eén van deze kloosters was honderddertig jaar het thuis van de Zusters van het Arme Kind Jezus. Zowel het gebouw als het verhaal van deze Zusters heeft een monumentale grootte en een onuitwisbare indruk gemaakt op het dorp Simpelveld. In Museum de Schat van Simpelveld leer je het verhaal, door materieel en immaterieel erfgoed, van deze congregatie kennen.

Clara Fey en de oprichting van het klooster in Simpelveld

In 1844 stichtte Clara Fey, samen met gelijkgestemde vrouwen, de congregatie de Zusters van het Arme Kind Jezus in Aken. Met deze kloostergemeenschap wijden de vrouwen hun leven aan de zorg en het onderwijs van arme kinderen. Echter, in 1872 start de generaal Otto von Bismarck zijn strijd tegen de katholieke kerk in een poging om een Protestants Verenigd Duitsland te stichten. De Zusters van het Arme Kind Jezus vluchten over de grens en zoeken hun toevlucht in Simpelveld. In slechts vijf jaar wordt het kloostergebouw gemaakt waar honderden zusters en duizenden weeskinderen een veilig thuis vinden. Het klooster in Simpelveld wordt dan ook het nieuwe moederhuis vanuit waar alle internationale vestigingen bestuurd worden.

De inkomsten van het klooster

Naast dat het klooster een school was, werden er ook weeskinderen gehuisvest. De zorg voor die kinderen kostte natuurlijk geld, dus werd er naar een bron van inkomsten gezocht. Het geld voor de zorg was afkomstig uit het pensionaat, een soort kostschool, die onderdeel was van de kloostergemeenschap van de zusters. Ook maakten de zusters bijvoorbeeld kerstgroepen van wassen beelden voor de verkoop. De voornaamste inkomstenbron ontstond desalniettemin per toeval. De kloosterkapel beschikte namelijk niet over paramenten, het textiel wat gebruikt wordt tijdens de heilige mis, waardoor zij deze bij nabijgelegen parochies moesten lenen.

Uiteindelijk ging een zuster zelf met naald en draad aan de slag. Dit werd een groot succes doordat zij erg naaldvaardig was en haar kennis daarnaast goed kon overbrengen op de andere zusters. Dit resulteerde in het ontstaan van grote naai- en borduurateliers in Simpelveld, zo ook in het klooster. In dit atelier maakten de zusters paramenten voor zichzelf en andere parochies in het binnen- en buitenland. De paramenten waren namelijk erg geliefd door velen, doordat de zusters natuurgetrouw konden borduren. Zo werd er ook wel naar hun borduurkunsten verwezen als naaldschilderen door de precisie en details die in de paramenten werden verwerkt. De zusters werkten overigens in een neogotische stijl, waarin teruggegrepen werd naar de stijlkenmerken van de Hoge Middeleeuwen. Volgens hen werd toen namelijk het katholieke geloof in haar puurste vorm beleefd.

De schatkamer van Museum de schat van Simpelveld

In de schatkamer van het museum kun je de kostbaarste stukken van de Zusters van het Arme Kind Jezus bekijken. De werken zijn stuk voor stuk met de hand gemaakt, zoals het antependium (bekleding aan de voorkant van een altaar) en Antwerps altaarretabel (panelen die achter een altaar worden geplaatst). Je vindt er ook meer informatie over Clara Fey, de stichteres van de kloostergemeenschap. Zij werd in 1815 geboren in Aken en was de dochter van een textielfabrikant. Fey maakte van dichtbij mee wat de industriële revolutie had veroorzaakt. Thuis kreeg zij naastenliefde met de paplepel ingegoten, wat resulteerde in de oprichting van de congregatie.

In Museum de Schat van Simpelveld krijg jij een inkijkje in een gemeenschap die normaal gesproken erg gesloten is. Daarnaast zal je van dichtbij meemaken wat het werk van de Zusters van het Arme Kind Jezus heeft verzet: het verbeteren van het leven van de kinderen die het minder getroffen hebben en het maken van objecten van grote kunsthistorische waarde.

Promo | De Zusters van het Arme Kind Jezus en hun kunsthistorische impact

Ontdek de collectie van Museum de schat van Simpelveld

Museum de Schat van Simpelveld
Kloosterstraat 68
6369 AE
Simpelveld

045-2031099

Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten

Volwassenen€8
Jongeren t/m 17 jaar Gratis
Museumkaart€4
Groepen€6
Rondleidingen€25
Museum de Schat van Simpelveld is gesloten tijdens carnaval, Eerste Kerstdag en nieuwjaar.