De collectie van Museum De Looierij

Leer: van schoenen tot tassen en zelfs broeken. Het stofje wordt volop gebruikt in de kledingindustrie. De kans dat ook jij tenminste één leren product in huis hebt, is dan ook erg groot. Dit dure luxeproduct wordt al jaren door de mens gemaakt en is haast niet weg te denken uit onze huidige cultuur.

Dat het van koeien afkomt, weten we waarschijnlijk allemaal wel. Maar hoe het ontwikkelingsproces van leer precies verloopt, weten veel mensen tegenwoordig niet meer. In het Museum De Looierij wordt dit nog altijd onder de loep genomen.

De kunst van het looien

Looien is de benaming voor het maken van leer voor bijvoorbeeld kleding, schoenen of andere voorwerpen. Een proces waar veel meer bij komt kijken dan we denken. Tijdens je bezoek aan het Museum De Looierij duik je in de technieken van het looien.

Leerroute

Aan de hand van een interessante leerroute wordt je wegwijs gemaakt in het looien. Dit begint allemaal in het Nathuis. Je zal het misschien niet verwachten, maar er komen heel wat voorbereidingen kijken bij het looien. Al deze voorbereidingen vinden in dit gedeelte plaats.

Zodra je alle fijne kneepjes van de voorbereidingen hebt geleerd, duik je zo de kuipvelden in. Diepe kuilen waar de huiden pas echt worden omgetoverd tot leer en het looiproces pas begint. In het Museum De Looierij vervolg je je weg naar een droogzolder. Een plek waar het nieuwe leer langzaam opdroogt. Helemaal naar de Touwerij, waar aandacht wordt besteed aan de ambacht van het leer bewerken.

Leercentrum van Nederland

In Museum De Looierij wordt niet alleen veel aandacht besteed aan het looien zelf, maar ook aan het plaatsje waar het museum is gevestigd: Dongen. De twee onderwerpen gaan namelijk hand in hand. In de gemeente is namelijk altijd al erg succesvol geweest in het leer en was vroeger zelfs het leercentrum van Nederland.

Hier wordt goed op ingespeeld door ook de geschiedenis van Dongen tentoon te stellen. Dit in combinatie met een wisseltentoonstelling over een bepaald onderwerp uit Dongen of omstreken.

Benieuwd naar de LEERzame geschiedenis van Dongen en het looien? Bekijk dan nu de mini-docu hierboven!

Museum de Looierij
Kerkstraat 33