De collectie van Museum De LooierijIn de collectie van Museum de Looierij komt alles met betrekking tot leer naar voren. Van schoenen tot tassen en zelfs broeken! Het stofje is een onmisbaar goed in de kledingindustrie. De kans dat ook jij tenminste één leren product in huis hebt, is dan ook erg groot. Dit dure luxeproduct wordt al jaren door de mens gemaakt en is haast niet weg te denken uit onze huidige cultuur.

Dat het van koeien afkomt, weten we waarschijnlijk allemaal wel. Maar hoe het ontwikkelingsproces van leer precies verloopt, weten veel mensen tegenwoordig niet meer. In het Museum De Looierij wordt dit nog altijd onder de loep genomen.

De kunst van het looien

Looien is de benaming voor het maken van leer voor bijvoorbeeld kleding, schoenen of andere voorwerpen. Een proces waar veel meer bij komt kijken dan we denken. Tijdens je bezoek aan het Museum De Looierij duik je in de technieken van het looien.

Leerroute

Aan de hand van een interessante leerroute wordt je wegwijs gemaakt in het looien. Dit begint allemaal in het Nathuis. Je zal het misschien niet verwachten, maar er komen heel wat voorbereidingen kijken bij het looien. Al deze voorbereidingen vinden in dit gedeelte plaats.

Zodra je alle fijne kneepjes van de voorbereidingen hebt geleerd, duik je zo de kuipvelden in. Deze kuipvelden zijn diepe kuilen waar de huiden pas echt worden omgetoverd tot leer en het looiproces pas begint. In het Museum De Looierij vervolg je je weg naar een droogzolder. Een plek waar het nieuwe leer langzaam opdroogt. Helemaal naar de Touwerij, waar aandacht wordt besteed aan de ambacht van het leer bewerken.

Leercentrum van Nederland

In Museum De Looierij wordt niet alleen veel aandacht besteed aan het looien zelf, maar ook aan het plaatsje waar het museum is gevestigd: Dongen. De twee onderwerpen gaan namelijk hand in hand. In de gemeente is namelijk altijd al erg succesvol geweest in het leer en was vroeger zelfs het leercentrum van Nederland.

Hier wordt goed op ingespeeld door ook de geschiedenis van Dongen tentoon te stellen. Dit in combinatie met een wisseltentoonstelling over een bepaald onderwerp uit Dongen of omstreken.

Benieuwd naar de LEERzame geschiedenis van Dongen en het looien? Bekijk dan nu de mini-docu hierboven!

Wil je meer weten over het museum? Bezoek dan hun website

 

 

Promo

Mini-docu

Museum informatie

Museum de Looierij
Kerkstraat 33
5101 BB
Dongen

0162-38 71 94
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag13:0017:00
Donderdag Gesloten
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar€5.00
Museumkaart Gratis
Scholieren met Cambreurpas€2.75
Kinderen vanaf 6 jaar€2.75
Kinderen t/m 5 jaar Gratis
Groepen vanaf 10 personen€4.5
Leerlingen basisonderwijs vanaf 6 jaar€1.00
Leerlingen basisonderwijs 4 tot 6 jaar Gratis

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.